Hlavní obsah

Fungují opatření ve školách? V Dolních Břežanech mají ohnisko mezi prvňáky

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Dvě třídy v Dolních Břežanech u Prahy musely do karantény. Kromě učitelky se nakazilo také několik dětí. Jedním z možných důvodů mohlo být i to, že děti neměly po celou dobu nasazené roušky.

Článek

Případ nakažené učitelky v první třídě v Dolních Břežanech ukazuje, že současné nastavení preventivních opatření ve školách může mít mezery.

A to ve chvíli, kdy má vláda na přání premiéra Andreje Babiše (ANO) pracovat na tom, aby se děti vrátily do školy co nejdříve.

V Dolních Břežanech minulý týden onemocněla učitelka žáků první třídy, kteří do školy chodí prezenčně. Test potvrdil, že je učitelka covid pozitivní. „Ředitelka zavolala na hygienu. Na hygieně jí řekli, že nemá nic dělat, že stanovisko hlavní hygieničky prý je, že když mají děti roušky, tak není třeba nic řešit,“ popsal Věslav Michalik (STAN), starosta Dolních Břežan, co po potvrzení nákazy následovalo.

Pravidlo nasazené roušky

Ředitelka přesto z vlastní iniciativy obvolala rodiče a požádala je, aby s dětmi zašli na antigenní testy. Už během víkendu pak dostala informaci, že z devíti otestovaných dětí bylo šest pozitivních. Podle starosty Věslava Michalika případ ukazuje na to, že pravidlo „s nasazenou rouškou nejde o rizikový kontakt“ nemusí vždycky fungovat.

Mluvčí středočeské krajské hygienické stanice Dana Šalamunová naopak upozorňuje, že v tomto konkrétním případě sehrály roli i nepřesné informace od ředitelky. Podle mluvčí nejprve hlásila hygienikům, že žáci měli během pobytu ve škole roušky řádně nasazené, později ale připustila, že ne všechny děti měly ve škole roušky vždy na sobě.

„Do karantény byly odeslány nejen všechny zbývající děti z dané třídy, ale také žáci z dalšího prvního ročníku, kteří s touto třídou sdílejí společná hygienická zařízení,“ popisuje Šalamunová následující postup hygieniků. Děti budou minimálně deset dní v karanténě. Rodičům bylo vysvětleno, v jakém harmonogramu s nimi musí zajít na PCR testy.

Ředitelka základní školy v Dolních Břežanech Iva Fischerová ale tvrdí, že není pravda, že by svoji výpověď upravila. „Mluvíme o prvňácích, kteří tam jsou spolu pět hodin a je jich tam 24. Roušky sice používají, ale lezou po sobě jako koťátka,“ tvrdí ředitelka, podle které je to vina zejména metodického pokynu, který vydala hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Starosta Dolních Břežan Věslav Michalik, který působí i jako náměstek hejtmanky Středočeského kraje, mluví o tom, že je třeba systém vymyslet tak, aby fungoval, přičemž jeho osobní zkušenost z obce ukazuje, že prý spíše nefunguje. Mluvčí středočeských hygieniků naopak apeluje na lidi, aby vždy sdělovali pravdivé a přesné informace.

„Ukazuje se, že předpoklad ‚všichni mají roušku, tak se nic neděje‘ není správný. Primárně mi nejde o to, aby školy byly zavřené,“ vysvětluje Seznam Zprávám starosta Dolních Břežan. Zveřejněním informace na sociální síti chtěl prý upozornit, že nejde jen o to, jestli jsou opatření dostatečná, ale i o to, nakolik funguje trasování.

Hygienička Šalamunová pro změnu vyzývá k tomu, aby lidé vždy rozsah karanténních opatření primárně konzultovali s hygieniky. Mezery v dodržování epidemických opatření a stanovených postupů při nákaze ve škole by ale mělo do budoucna vyplnit pravidelné testování. Od 1. března by mohlo začít na středních školách a posléze i na těch základních.

Podle návrhu Ministerstva školství by se testovali žáci základních škol neinvazivními antigenními testy dvakrát v týdnu. Pokud by se v některé ze tříd objevil pozitivní případ, všichni žáci by zamířili do karantény.

„V případě prvního pozitivního testu ve třídě se celá třída izoluje, přejde na distanční výuku a bude znovu otestována do sedmi kalendářních dní PCR testy. Po druhém negativním testu do sedmi dnů pokračuje prezenční výuka pro všechny negativně testované,“ píše se v materiálu Ministerstva školství.

V 17:30 jsme aktualizovali o vyjádření ředitelky základní školy v Dolních Břežanech Ivy Fischerové.

Reklama

Doporučované