Hlavní obsah

Furan či hnědouhelný dehet. Při pečení cukroví si dejte pozor zejména na rumovou tresť a „vanilkový“ cukr

Ráno na gauči: Při pečení cukroví dávejte pozor zejména na vanilkové cukry a rum.

 

Reklama

Obsahuje vanilkový cukr vanilku? A jak je to s „českým rumem“? Na otázky Petra Zajíčka ohledně vánočního pečení odpovídá Jan Tuna z pořadu A dost! z internetové televize Stream.cz.

Článek

Při pečení vánočního cukroví leckdo ocení doporučení na dobré suroviny. Jan Tuna z pořadu A dost! z internetové televize Stream.cz, kde testuje kvalitu potravin, varuje například před vanilkovým cukrem. Za velké peníze je často k dostání místo opravdového vanilkového cukru cukr vanilinový. Jde o náhražku, která s vanilkou nemá nic společného. Vanilin je vyráběný z hřebíčku, z dřevného odpadu nebo dokonce z hnědouhelného dehtu. Je tedy třeba dát si pozor na název samotného výrobku, kde musí být uvedeno slovo „vanilkový“, nikoliv „vanilinový“.

Tuna také osvětluje, co je a co není rum. Pravý rum se vyrábí z cukrové třtiny. V době existence Rakouska-Uherska však lidé vymysleli nápoj z lihu se spoustou dochucovadel a esencí, dnes známých jaké rumová tresť. Ta ale obsahuje karcinogenní látky, třeba furan, nebo dokonce látky genotoxické, které mohou v budoucnu vyvolat rakovinu i u dosud nenarozených dětí.

Na trochu netradiční rozhovor o vánočním cukroví se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:
Vanilkový cukr
Vanilka

Doporučované