Hlavní obsah

Fyzické tresty mají nulový efekt. Děti budou agresivní, říká psycholog o nové studii

Výzva s Václavem Mertinem: O nové americké studii, tělesných trestech a chybách ve výchově dětí.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Americká pediatrická komora zveřejnila studii, ve které rodičům radí, aby ve výchově úplně vynechali fyzické tresty včetně symbolického plácnutí přes zadek. Dětský psycholog Václav Mertin s tímto doporučením souhlasí a říká: „Když dítě dělá něco špatně, je to chyba rodičů.“

Článek

„Když dítě fyzicky trestáme, když se mu vysmíváme, nadáváme nebo ho dokonce mlátíme, vysíláme mu vzkaz. Až bude dospělé, bude také bít,“ upozorňuje ve Výzvě Seznamu dětský psycholog Václav Mertin.

Už z drobných náznaků je podle něj možné poznat, stojí-li před námi týrané dítě. Ten základní znak je, že výrazně změní své chování. Optimistický je ale v otázce, zda je možné jizvy na dětské týrané duši napravit.

„Dítě je velmi plastické. Když se mu něco stane, čas to zahojí. Pokud vám někdo ublíží, měl by vás stejně dlouho, nebo spíše déle objímat a působit na vás pozitivně. Ale ta vzpomínka ve vás pravděpodobně zůstane navždy,“ říká. Víc podle něj v takových případech zmůže rodič než psycholog. Ten by měl mít ve své péči spíš rodiče než děti.

U příležitosti Mezinárodního dne prevence týrání a zneužívání dětí, který připadá na pondělí, Mertin vysvětluje, proč se počet týraných a zneužívaných dětí stále zvyšuje.

Společnost je dnes citlivější, víc takové případy řeší a děti se o nich méně bojí mluvit. Loni čeští odborníci podle statistik Ministerstva práce a sociálních věcí řešili téměř devět tisíc případů týraných dětí.

Předseda Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk však upozorňuje, že je to stále jen špička ledovce. Odborníci se shodují, že to číslo bude zhruba desetkrát vyšší.

Jaké chyby rodiče nejčastěji dělají při výchově dětí? Je problematické i plácnutí přes ruku? A jak by rodiče měli podle psychologa přimět děti, aby nedělaly, co nemají?

Podívejte se na celý rozhovor s Václavem Mertinem v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované