Hlavní obsah

Fyzioterapie pro zvířata. Rehabilitace podstupují psi, kočky, králíci i nosál

Ukázka veterinární rehabilitace se psem.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Majitelé mazlíčků, kteří mají vyhřezlé ploténky nebo komplikace po úrazech, mohou vyhledat veterinárního fyzioterapeuta. Zvířecí rehabilitace se od té lidské moc neliší.

Článek

Vyhřezlé ploténky bývají u psů poměrně častým problémem. Jednou z příčin mohou být časté skoky nebo chůze po schodech. Majitelé zvířat mohou proto pro obnovu plné funkčnosti pohybového aparátu navštívit veterinárního fyzioterapeuta „Nám lidem vyhřezávají plotýnky jinak než psům. Tam výhřez nejčastěji míří nahoru přímo do míchy, a proto ti psi ochrnou s relativně velkými následky, zůstávají bez hluboké citlivosti,“ popisuje veterinární fyzioterapeutka Kateřina Plačková jeden z častých závažných problémů.

Co u zvířecí rehabilitace rozhodně nesmí chybět, jsou pamlsky, kterých, jak říká Plačková, spotřebují fyzioterapeuti na kila. Díky nim totiž zvíře cvičí tak, jak terapeut potřebuje, a to i s různými rehabilitačními pomůckami. Kromě rukou fyzioterapeuta můžete při cvičení narazit na balanční podložky nebo třeba akvárium plné vody. „Máme akvaterapeutickou vanu, kde je teplá voda, zhruba 30–33 stupňů a je tam pohyblivý pás. Pejska, který trpí bolestmi kloubů a nemůže se pohybovat, ta voda nadzvedne a díky ní se může dobře hýbat bez zatížení kloubů,“ říká Plačková. Ukázku cvičení se psem na balančních podložkách nabízíme v úvodním videu.

Pořad Rodinka sledujte každý všední den od 9:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované