Hlavní obsah

Galerie: Kdo z vlády nosí nejlepší respirátor či kdo si oblíbil americký

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš používá nanovlákenný respirátor SpurTex, který by měl být nejkvalitnější na trhu.

Reklama

Alespoň v obchodech a veřejné dopravě noste respirátory, nabádá v posledních dnech vláda. Jak si sami členové vlády stojí v nošení ochranných prostředků?

Článek

Není respirátor jako respirátor. Existují evropské normy, ale i asijské a americké. Ty evropské jsou označené evropskou normou EN 149. Podle odborníka na nanotechnologie Jiřího Kůse ty ostatní nesplňují tak striktně nastavené vlastnosti jako ty evropské.

„Na respirátoru by mělo být napsáno, že se jedná o FFP2, a písmena CE s čtyřmístným číslem, což je označení zkušebny, kde byl certifikovaný. Pod tím by ještě měla být uvedená norma EN 149 a k tomu nějaký dodatek,“ vysvětluje Jiří Kůs, jak evropský respirátor poznat.

Jaké ochranné pomůcky nosí premiér a jeho ministři? Podívejte se do galerie, v čem byli k vidění v posledních dnech.

+10

„Pokud se podíváme napříč politikou, i na opozici, tak tam vidíme na obličejích ty špatné respirátory,“ stěžuje si Kůs. „Politici jsou veřejně viditelné osobnosti a mají nějakou přirozenou autoritu. Pro lidi to pak může být signál, že to, co nosí politici, je pro ně dostatečná ochrana. V momentě, kdy se začíná mluvit o povinnosti nosit respirátory, by měli jít příkladem,“ míní Kůs.

Uvádí, že respirátory jiné než splňující evropskou normu byly na evropském trhu dočasně povoleny v první vlně pandemie kvůli nedostatku evropských respirátorů. Nyní už by se tu ale podle něj měly prodávat jen ty evropské. V obchodech jsou ale běžně dostupné respirátory z Číny (vysvětlení v boxu níže).

„V Asii existuje jiná norma na tyto pomůcky, jedna z kategorií je KN a nějaké číslo, nejčastěji KN95. Ve Spojených státech je pak další norma a ta začíná zase N. To nosí například pan ministr Havlíček,“ uvedl Kůs.

Podle něj by teď ale všichni Češi mohli nosit výhradně české respirátory, výroba se rozjela a je jich dostatek. „Česká republika je v tuto chvíli nezávislá ve výrobě respirátorů,“ říká.

Můžou být na trhu i čínské či americké respirátory?

V březnu minulého roku v souvislosti s rozmachem koronavirové pandemie a nouzí o ochranné prostředky vydala Evropská komise doporučení, podle kterého se mohly po určitou dobu na trh uvádět i respirátory, u kterých nebyly dokončeny všechny certifikační a posuzovací procesy. U těchto respirátorů však muselo být prokázáno, že splňují kritéria nastavená ve směrnici EU 2016/425 o ochranných prostředcích. Členské státy si tak na základě tohoto doporučení stanovily období, po které mohly být v rámci certifikací ochranných prostředků udělovány výjimky.

Toto období už v rámci České republiky skončilo v květnu, přesto však na trhu stále nalezneme i respirátory, které nemusí nést označení FFP2 s evropskou normou EN149. Jedním z důvodů je, že se doprodávají respirátory z „jarní vlny“. Druhý důvod je, že distributoři příslušných neevropských respirátorů (nejčastěji se jedná o čínský KN95 a americký N95) zažádají o evropskou certifikaci v jiné zemi, kde lhůta pro udělování výjimek ještě platí. Takové udělení výjimky pak podle pravidel volného evropského trhu znamená, že je umožněno respirátor prodávat ve všech členských státech EU, včetně českého trhu.

Nelze tedy s jistotou říci, že všechny mimoevropské respirátory by byly na českém trhu ilegálně. Na to dohlíží Česká obchodní inspekce, která kontroluje konkrétní obchodníky a zjišťuje, na základě jaké výjimky byl respirátor uveden do oběhu, tedy zda splňuje podmínky pro uvedení na tuzemský trh.

Reklama

Doporučované