Hlavní obsah

Galerie města Přerova chystá výstavu ke 150 letům Gymnázia Jakuba Škody

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Galerie města Přerova otevře výstavu ke 150leté historii Gymnázia Jakuba Škody. Do jeho historie se budou moci návštěvníci galerie vrátit prostřednictvím fotografií a dobových dokumentů, výstava ponese název Zastavení v čase.

Článek

Škola oslavila jubileum už loni na podzim, kvůli pandemii koronaviru se však samotné oslavy musely odložit. Výstava se otevře v pátek 17. září.

Expozice nabídne návštěvníkům pohled do exemplářů, jež se v budově zachovaly, gymnázium je obdrželo darem nebo mu byly zapůjčeny. „Prostřednictvím velkoformátových panelů jsme se pokusili vytvořit obrázek práce, činnosti a aktivit spojených s naší výchovně-vzdělávací institucí. Ne všechno z minulosti gymnázia se zachovalo a ne všechno lze prezentovat, není například reálné zmínit každého absolventa. Stejně tak si nemůžeme připomenout každého vyučujícího, jsme si však vědomi skutečnosti, že naše škola rostla prací několika generací učitelů, současných i minulých“ uvedl kurátor výstavy a pedagog gymnázia Marek Küchler.

Počátky školy podle něj byly velmi nenápadné; v prvních několika letech neměla ani vlastní sídlo. Mnohokrát změnila svůj název a částečně i poslání, a zatímco plnila svoje funkce, měnily se kolem dějiny i režimy. „V každém takovém období škola musela pracovat, jakkoli se vyskytlo několik kratších momentů, kdy bylo nutné výuku z budovy přesunout nebo ji zcela zastavit či ji vést na dálku. Poslední takové období máme ještě čerstvě v paměti,“ doplnil Küchler.

Škola byla založena v roce 1870 a nese jméno svého prvního ředitele, středoškolského profesora, překladatele a politika Jakuba Škody. Budova školy je od roku 2001 památkově chráněna. Historická budova gymnázia prošla nedávno rozsáhlou rekonstrukcí, rekonstruována byla celá fasáda budovy, krovy a objekt dostal i novou střechu. V budově byly také kompletně opraveny kanalizační svody. Opravy se dočkala i přístavbu gymnázia v Havlíčkově ulici, která byla zateplena, instalována zde byla také vzduchotechnika a klimatizace.

Reklama

Doporučované