Hlavní obsah

Galerie města Přerova otevřela hned dvě nové výstavy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V prostorách Galerie k vidění výběr z tvorby malíře, kreslíře, autora prostorových realizací a výtvarného teoretika Radovana Langera s názvem Obrazobraní a v zámeckém příkopu plastiky a objekty dřevosochaře Václava Lemona.

Článek

Práce Radovana Langera mohou návštěvníci galerie obdivovat do konce července. Výstava Obrazobraní zahrnuje vedle rozměrných pláten pořízených olejem nebo akrylem také ukázku sochařského umu autora, nechybějí tak dřevěné nebo kovové objekty.

„K vidění v galerii je retrospektivní průřez tvorbou Radovana Langera od roku 1988 po současnost. Návštěvníci tak budou moci spatřit konfrontaci starších a nových věcí s důrazem na nedávno dokončená díla skrze malby, kresby i objekty,“ uvedla vedoucí galerie Lada Galová. Doplnila, že půjde o autorovu vůbec první samostatnou výstavu v Přerově.

Dřevěné objekty uměleckého řezbáře Václava Lemona vystavené v zámeckém příkopu na Horním náměstí nabízejí podle Galové návštěvníkům netradiční venkovní podívanou, která je nasvětlena pro noční vidění, a k dispozici tak je díky průhledům ze zámeckého mostu nebo od kované brány před galerií po 24 hodin denně. „Během výstavy chystáme netradiční doprovodnou akci - tzv. speedcarving, tedy show motorovou pilou s ukázkou rychlořezby nového objektu. Termín upřesníme dle vývoje epidemiologické situace. Je možné, že speedcarving spojíme v průběhu léta s derniérou výstavy,“ doplnila Galová.

Vedle více než dvoumetrových soch jsou vystaveny také menší objekty s názvy jako Lentilka nebo Spálené světy. Vyšší sochy budou reprezentovat kupříkladu akátová Dáma, borovicový Anděl touhy nebo dubová Roba. Všechny exponáty jsou prodejní, dodala vedoucí galerie. Venkovní instalace bude k vidění rovněž do konce července.

Reklama

Doporučované