Hlavní obsah

Galerie Špalíček prostějovského muzea chystá výstavu o Komenském

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Muzeum a galerie v Prostějově se rozhodlo svou letošní první výstavu věnovat jednomu z největších českých myslitelů, filozofů a spisovatelů Janu Amosi Komenskému.

Článek

„Prostory galerie Špalíček zaplnily v těchto dnech obrazy, grafiky, medaile a také plastiky z bronzu nebo moduritu. Muzeum je kvůli vládním koronavirovým opatřením stále uzavřené, přesto se připravuje na možnost, že se v polovině února otevře,“ sdělila mluvčí muzea Petra Pášová.

„Pracujeme naplno, abychom s otevřením mohli návštěvníkům nabídnout něco nového a zajímavého. Na návštěvníky se samozřejmě už nedočkavě těšíme,“ uvedla ředitelka muzea Soňa Provazová.

Výstavu prostějovské muzeum připravilo ve spolupráci s Muzeem Jana Amose Komenského v Uherském Brodě, jde o vzájemně se doplňující projekty, které představí jednu z nejvýznamnějších postav české historie. „Velmi zajímavým grafickým a výtvarným provedením a pečlivě zváženým obsahem je na 15 panelech zvolena výseč ze života a díla tohoto národního velikána, která by měla působit především na děti jako výzva k objevování J. A. Komenského známého i neznámého,“ uvedla kurátorka výstavy Kamila Husaříková.

Druhou část prezentace tvoří umělecké artefakty z podsbírky Muzea Jana Amose Komenského v Uherském Brodě. Pro prezentaci kurátoři výstavy vybrali obrazy, grafiky, plastiky, plakety či medaile. Nechybí ani ukázka staré školní třídy, která je zapůjčena z Hanáckého muzea v Cholině na Olomoucku. Výstavu doplňuje také interaktivní panel, pracovní listy, kde budou moci návštěvníci přímo na místě doplňovat tajenky, pátračky, a pro školy je připravený doplňující vzdělávací program s interaktivními prvky, doplnila mluvčí muzea.

Dvojvýstava s názvem Jak chtěl změnit svět a J. A. Komenský v umění bude v nabídce muzea do 21. března. O otevření výstavy bude muzeum návštěvníky informovat na svých webových stránkách www.muzeumpv.cz a na sociální síti.

Reklama

Doporučované