Hlavní obsah

Galerie Středočeského kraje se znovu otevřela, láká na expozici o Svobodovi

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

GASK.

Reklama

Galerie Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře se dnes po vynucené koronavirové pauze otevřela návštěvníkům. Nabídla jim mimo jiné prodlouženou výstavu Josef Svoboda - scénograf.

Článek

První zájemci si také prohlédli nové expozice expozice Alžběty Josefy, Jana Kubíčka, Petra Písaříka a Adély Součkové.

Mnoho návštěvníků dnes do galerie nedorazilo, podle Petry Bartuškové z GASK je to tím, že je všední den. Někteří lidé podle ní ani netušili, že galerie má již otevřeno. „Měli jsme šest návštěvníků, dalších 11 navštívilo náš designový obchod. Očekáváme, že o víkendu už bude lidí více,“ řekla Bartušková.

Podmínkou pro vstup do galerie je dodržování striktních hygienických pravidel, na počty návštěvníků dohlížejí pokladní a produkční. „Ti si to samozřejmě hlídají,“ uvedla ředitelka galerie Jana Šorfová.

K prohlídce dnes první návštěvníky lákala hlavně expozice ke stému výročí narození světově uznávaného českého scénografa Josefa Svobody (1920 až 2002), která byla kvůli pandemii přístupná jenom krátce. Galerie ji proto prodloužila do konce srpna.

Rodák z nedaleké Čáslavi Svoboda se do dějin divadla zapsal jako vizionář, který propojoval svět vědy a umění, a inovátor ve světelných technologiích. Výstava, připravená ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Josef Svoboda – scénograf, obsahuje v chronologickém přehledu sled jeho divadelních realizací, které doprovází výběr kreseb, studií a maket z autorova obsáhlého archivu. Expozice přibližuje klíčová témata Svobodovy scénografické tvorby: práci se světlem, se zrcadly, fenomén schodiště nebo ve své době jedinečné novátorské využití moderních technologií.

Už v minulých dnech si mohli návštěvníci galerie také prohlédnout nově nainstalované sochy v zahradě. Podle Šorfové vzbudily kladné i záporné reakce veřejnosti na facebooku, část lidí zajímalo i to, kolik za ně galerie zaplatila. Šorfová zdůraznila, že GASK získala sochy od umělců buď zdarma nebo jako zápůjčku.

Ve středních Čechách lze tento týden navštívit i další instituce, zatím bez skupinových prohlídek. Zájemci mohou ode dneška zamířit například do Muzea TGM Rakovník, Muzea Mladoboleslavska nebo Muzea Českého krasu v Berouně. V Hornickém muzeu Příbram se otevřely nejen trasy na Březových Horách, ale i pobočky Památník Vojna, skanzen Vysoký Chlumec, Muzeum zlata Nový Knín a Muzeum Špýchar Prostřední Lhota. V Památníku Karla Čapka ve Staré Huti na Příbramsku je ode dneška přístupná stálá expozice včetně zmodernizované části a od soboty bude možné zhlédnout také dočasnou výstavu Cesta do hlubin robotovy duše.

Reklama

Doporučované