Hlavní obsah

Gambijský prezident odmítá odstoupit, senegalské jednotky se připravují na intervenci

Dosluhující gambijský prezident Yahya Jammeh odmítl odstoupit z funkce.Video: Josef Mačí

 

Reklama

ECOWAS chce, aby Rada bezpečnosti OSN schválila použití „všech nezbytných opatření”, která povedou k odstranění odstupujícího gambijského prezidenta Yahya Jammeha.

Článek

Dosluhující gambijský prezident Yahya Jammeh odmítl odstoupit z funkce. Už ve čtvrtek ho ale má vystřídat jeho demokraticky zvolený nástupce Adama Barrow. Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS) přitom dalo Jammehovi lhůtu do včerejší půlnoci, jinak hrozilo intervencí. Jednotky ECOWAS však prozatím zůstávají na gambijských hranicích.

„Trváme na tom, že prezident Yahya Jammeh musí předat moc zvolenému prezidentovi Adamu Barrowovi v souladu s gambijskou ústavou z roku 1997," napsala na Twitter mluvčí Komise Africké unie Nkosazana Dlamini Zumaová.

Patovou situaci se nepodařilo vyřešit ani prezidentovi Mauritánie Muhammadu uld Abdal Azízovi, který přiletěl včera večer do gambijského hlavního města Banjulu přesvědčit Jammeha k nevojenskému řešení situace. Před půlnocí ale bez výsledku odletěl do Senegalu, kde plánuje další kroky se zvoleným prezidentem Gambie Barrowem a hlavou Senegalu Macky Sallem.

„Jsem teď méně pesimistický, že (pozn. red. Jammeh) bude spolupracovat na mírovém řešení situace, která je v nejlepším zájmu všech,” řekl po schůzce Abdal Azíz.

Barrow složí ve čtvrtek prezidentskou přísahu na neznámém místě, sdělil včera jeho mluvčí novinářům v hlavním městě Banjul. Podle diplomatických zdrojů citovaných agenturou Reuters se tak může stát kdekoliv v Gambii nebo na gambijské ambasádě v zahraničí. Barrow je nyní v sousedním Senegalu.

„Mí nejdražší Gambijci - prezidentství Yahya Jammeha je oficiálně u konce. Nová éra Gambie je konečně tady," napsal nastupující prezident Adama Barrow na Twitter.

Senegalské jednotky vyčkávají na hranicích

Senegalské jednotky, které jednají s mandátem ECOWAS, zatím zůstávají na hranicích. Připojí se k nim rovněž vojáci a stíhačky z Nigérie a podle BBC i ghanské jednotky.

„Pokud selžou politická řešení, budeme jednat,” uvedl ještě před půlnočním vypršením termínu mluvčí senegalské armády Abdou Ndiaye.

Velitel gambijských jednotek Ousman Badjie podle agentury AFP uvedl, že jeho vojáci se nebudou účastnit bojů, pokud senegalské jednotky vtrhnou do země.

„Nehodláme se vojensky zapojit, tohle je politický spor. Nepošlu své vojáky do hloupého boje, své muže miluji,” řekl Badjie.

ECOWAS chce potvrzení od Rady bezpečnosti

Gambijský parlament včera také potvrdil Jammeho vyhlášení výjimečného stavu. Hlava státu jej zdůvodnila tak, že se snaží předejít mocenskému vakuu v době, kdy bude o jeho výhradě k volebnímu výsledku rozhodovat nejvyšší soud.

Obyvatelé se nyní podle Jammeha musejí vyvarovat jakékoli neposlušnosti a násilí. Z Gambie prchají stovky lidí do Senegalu. V úterý rezignovali čtyři členové Jammeho kabinetu, včetně ministryně zahraničí, která opustila zemi.

ECOWAS nyní jedná s Radou bezpečnosti OSN o schválení „všech nezbytných opatření”, která povedou k odstranění odstupujícího prezidenta Jammeha.

„V současné chvíli je všechno v rukou jedné osoby a je na této osobě, odstupujícím prezidentovi Gambie, aby vyvodil správné závěry,” řekl švédský velvyslanec při OSN Olof Skoog, aktuální prezident Rady.

Africká unie minulý týden oznámila, že Jammeho přestane uznávat jako legitimního vůdce Gambie v den, kdy vyprší jeho mandát. Britská cestovní kancelář Thomas Cook včera uvedla, že ze země plánuje v příštích 48 hodinách evakuovat téměř 1000 turistů. Gambie, která je bývalou britskou kolonií, získává peníze hlavně z turistiky a vývozu burských oříšků.

Gambie za půlstoletí poznala pouze dva prezidenty - Dawdu Jawaru a Jammeha, který se dostal k moci v roce 1994 pučem. Organizace na ochranu lidských práv jej obviňovaly ze smrti mnoha politických odpůrců a z potlačování médií či práv gayů a leseb.

Aktuální situace v Gambii na videu:

Reklama

Související témata:

Doporučované