Hlavní obsah

Gang na Haiti unesl skupinu 17 Američanů, včetně dětí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ozbrojený gang na Haiti v sobotu unesl skupinu asi 17 amerických občanů, včetně dětí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na haitské úřady. Únos potvrdil i zdroj agentury AFP.

Článek

Únos se odehrál v haitské metropoli, když se skupina chystala autobusem na letiště poté, co navštívila místní sirotčinec. Násilí a únosy přitom nejsou v této chudé karibské zemi neobvyklé, i místní úřady ale překvapilo, že tentokrát jde o tak velkou skupinu.

V posledních dvou měsících navíc frekvence únosů na Haiti zesílila. Podle agentury EFE bylo v září v této zemi zaznamenáno 117 únosů, což je o 60 procent více než v srpnu. Od začátku roku to bylo 628 únosů, ve stejném období loni tam evidovali 231 únosů. Ozbrojené gangy unášejí kohokoli - pouliční prodejce, studenty, policisty, jeptišky, kněze.

Podle zprávy kanceláře OSN na Haiti tamní gangy dodržely jisté příměří v unášení lidí asi tak dva týdny v červenci po vraždě prezidenta Jovenela Moïseho, jehož zastřelilo v noci v jeho domě komando kolumbijských žoldáků.

Zatím není jasné, kdo si tento zločin objednal. Země se kromě ekonomické krize potýká i s politickou krizí a dlouhodobě s protivládními protesty. Zavražděný prezident od ledna 2020 vládl pomocí dekretů, protože se kvůli násilnostem a nepokojům nekonaly volby.

Další „příměří“ vyjednaly místní úřady se soupeřícími gangy v srpnu, aby přes jimi ovládané území mohly projet humanitární konvoje. Nejchudší americkou zemi totiž postihlo další zemětřesení, které si vyžádalo na 2250 obětí a skoro 13 000 zraněných, 329 osob je stále pohřešovaných.

Reklama

Související témata:

Doporučované