Hlavní obsah

Geert Wilders Maročany urazil, uznal soud. Politik jich chtěl v Nizozemsku méně

 

Reklama

Navrhovanou pokutu ve výši 5 000 eur ale Wilders platit nebude. Podle soudce je už pouhé usvědčení pro demokratického politika dostatečným trestem.

Článek

Předseda krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders je podle nizozemského soudu vinným z diskriminace a urážky Maročanů.

Na mítinku v roce 2014 podněcoval dav ke skandování „méně Maročanů", zároveň imigranty z africké země označil za špínu.

Soudce Hendrik Steenhuis dnes uvedl, že Wilders svými výroky Maročany paušálně urazil. Požadovanou peněžitou pokutu mu ale neuložil. Usvědčení ze zločinu diskriminace a urážky je podle soudce pro demokraticky zvoleného politika dostatečným trestem. „Pokud politik překročí meze, neznamená to, že se omezuje jeho svoboda projevu," zdůraznil Steenhuis. „Zločin nelze chránit právem na svobodu slova," dodal. Na usvědčení Wilderse z podněcování k nenávisti soud podle Steenhuise nicméně neměl dostatek důkazů.

Tři soudci, kteří nenávidí PVV, řekli, že Maročani jsou rasou. Spolu se mnou odsoudili polovinu Nizozemska. Šílenství.

Wilders označil soudce za zaujaté a proces za politický, proti rozsudku se hodlá odvolat. Proces byl podle něj snahou zabránit mu ve vítězství v nadcházejících parlamentních volbách. Premiérovi Markovi Ruttemu a zbytku multikulturní elity vzkázal, že nedokážou PVV porazit. „Nizozemci chtějí svou zemi zpět," nechal se Wilders slyšet ve videu, které natočil jako reakci na verdikt soudu.

V Nizozemsku se v polovině března příštího roku budou konat parlamentní volby. Wildersova PVV je v aktuálních předvolebních průzkumech nejsilnější stranou. Během procesu s předsedou strany v anketách ještě posílila a mnozí analytici odhadují, že obliba jeho strany ještě vzroste během odvolacího procesu, který se zřejmě odehraje během předvolební kampaně.

Reklama

Doporučované