Hlavní obsah

Říhův plán na Němce je hotov, půjde v něm o minuty

Foto: Profimedia.cz

Česká reprezentace má otevřenou cestu k bojům o medaile: Ve čtvrtfinále proti Německu (čtvrtek ve 20:15) je podle expertů i bookmakerů jasným favoritem.

Reklama

Generační šance. Češi jsou ve čtvrtfinále jasnými favority, tohle tady léta nebylo.

Článek

„Ti Němci by byli samozřejmě malinko…“

Když se Michael Frolík v úterý dozvěděl, že česká reprezentace může ve čtvrtfinále narazit i na Německo, načal větu a pak ji nedořekl. Není vůbec těžké si domyslet, co měl na jazyku…

Hokejisté i vedení týmu jsou na velkých turnajích na podobná sebevědomá prohlášení obvykle skoupí, o soupeřích se mluví s respektem a pokorou. Přesto nastala situace, jakou český hokej dlouhá léta nezažil: Do čtvrtfinále vstupují v roli naprosto jednoznačných favoritů.

„Už v úterý jsem řekl, že je jedno, na koho narazíme. Samozřejmě, Němci vypadají nejschůdněji, ale já si myslím, že i v zápase s Finy předvedli, co umí. Odehráli velmi dobrý zápas, nebude to nic lehkého,“ prohlásil Miloš Říha.

Upozornil na to, že Němci dokázali na závěr své základní skupiny „vybrejkovat“ Finsko a vyhrát 4:2. Nemělo by se zapomenout ani na to, že v Košicích posbírali celkem 15 bodů. Vůbec nejvíc, kolik kdy za současného systému mistrovství světa dokázali uhrát.

Kurzy ale mluví jasně: Češi jsou největší favorité ze všech čtyř čtvrtfinálových bojů. Vsadit si na ně můžete v titěrném kurzu 1,35:1. Ten navíc stále klesá. Že by Češi měli zápas zvládnout, o tom nepochybují ani experti.

Program klíčové fáze mistrovství světa tak pro národní tým začíná úplně jinak, než bývalo zvykem. V roli takhle jasného favorita byli Češi před čtvrtfinále naposledy v roce 2000, tehdy v Petrohradu hráli proti Lotyšsku. Od té doby se museli do víkendových zápasů o medaile prokousávat vždy přes některý z týmů světových velmocí.

Malou výjimkou může být rok 2013 a neúspěšné čtvrtfinále proti Švýcarsku (1:2) ve Stockholmu. Také tehdy fanoušci věřili, českému týmu ale tehdejší šampionát vůbec nevyšel. Na turnaji se Švýcarskem prohrál 2:5 i v základní skupině, soupeř později bral historickou stříbrnou medaili.

„Lidé to asi berou tak, že jsou Němci outsideři, ale my to tak určitě nebereme. V posledních letech předvádí výborný hokej a mají výsledky. Do čtvrtfinále se nedostali náhodou. Určitě je nepodceníme, bereme je jako rovnocenné soupeře jako všechny ostatní,“ prohlásil brankář Patrik Bartošák, který by se měl dnes postavit do branky. Poukázal zároveň na to, že před rokem Německo na olympiádě v Jižní Koreji sahalo ve finále proti Rusku po zlatu.

Útok vs. obrana

Jenže rozložení sil na mistrovství světa, kde na rozdíl od poslední olympiády hrají i hokejisté z NHL, je úplně jiné. A nutno dodat, že na světových šampionátech Němci žádné zázračné výsledky nepředvádějí. V posledních osmi letech je to teprve počtvrté, co si zahrají čtvrtfinále. Ve všech třech předchozích pokusech pro ně znamenalo na turnaji konec.

I nyní je kvalita jednoznačně na straně Česka. V sestavě má tucet hráčů z NHL a k dispozici nejlepší tým za poslední roky. V celkové tabulce všech základních skupin hokejisté obsadili jen o skóre třetí místo. Na turnaji dominují bruslením i druhým nejlepším útokem (39 vstřelených branek).

Češi tak ve čtvrtfinále narazí na zcela odlišný styl soupeře. Němci sice za sebou mají nejlepší základní skupinu ve své historii, ani jednoho ze soupeřů ale nedokázali výrazně přehrát. Mezi osm nejlepších týmů se dostali díky strhujícímu zápasu o všechno se Slovenskem, který Němci zvrátili z 1:2 na 3:2 v posledních minutách. A sebrali tak naděje na postup domácímu týmu.

Zápas rozhodl 27 vteřin před koncem Leon Draisaitl, největší hvězda Německa a jeden z nejlepších hokejistů na současném mistrovství světa. A to individuální akcí jak vystřiženou pro videorozbor českého týmu před utkáním.

Němci vedle něj mají na soupisce jen tři další hráče z NHL, včetně gólmana Colorada Philippa Grubauera. Zbytek týmu doplňují hráči z německé DEL. Chybějící individuální kvalitu tak dohání jejich naprosto precizní systém a nebezpečné protiútoky. Na tom ostatně postavili svůj dosavadní úspěch na Slovensku.

Jasný plán: jít co nejrychleji do vedení

V Košicích dokázali Němci výrazně přehrát pouze sestupující Francii a Velkou Británii, jinak se vesměs bránili. O tom svědčí i průměrná statistika střel na branku 25 : 33 v jejich neprospěch. Když dokázali na závěr základní skupiny porazit Finsko a posunout se v ní na třetí místo, přestřílel je soupeř dokonce dvojnásobně. Nebylo to nic platné. Třemi body (2 góly a 1 asistence) totiž k obratu zavelel Draisaitl.

Plán českého týmu je proto jasný: Chce-li Německo bez problémů porazit, měl by jít co nejrychleji do vedení a přebrat nad zápasem kontrolu. Čím déle bude stav vyrovnaný, tím víc se šance soupeře zvyšují: Draisaitl i jeho parťák Dominik Kahun (Chicago) na Slovensku už několikrát ukázali, že jim stačí jedna jediná šance.

„Když jim dáte šanci a oni ji budou cítit, dokáží být disciplinovaní a ukáznění. Budou hrát dobře do obrany, čekat na brejkové situace. Ale i oni tam mají chybičky a prostor, kudy se my můžeme prosadit,“ tuší Říha.

„Němci, to je naprostá disciplína! Pokud jim dáme čuchnout a oni budou vědět, že to na nás platí… Ano, jsou nesmírně houževnatí, tvrdí a nepříjemní. Na to všechno se musíme připravit. Hlavně musíme omezit vyloučení, oplácení a nesmyslné fauly,“ dodal český trenér.

Pro český tým hovoří i vzájemná bilance. Na mistrovství světa hrálo Česko proti Německu třináctkrát s bilancí jedenácti výher, jedné remízy (2:2 na MS 2001 v Kolíně nad Rýnem) a jedné prohry (0:2 na MS 2007 v Mytišči).

Reklama

Doporučované