Hlavní obsah

Generál Mašín byl posmrtně zapsán do katastru. Opět vlastní statek v Lošanech

Mašínovi mají zpět svůj statek v Lošanech na Kolínsku. Podívejte se, co s ním je a bude.

 

Reklama

Dědické řízení, které se nyní rozjede, by po 77 letech mělo ukončit spor o majetek jednoho z hrdinů válečného odboje.

Článek

Rodině Mašínů se po dlouhých desetiletích vrací rodinný statek v Lošanech na Kolínsku.

Rod zde žil po staletí, v roce 1940, v nejistých časech okupace, nechal hrdina odboje generál Josef Mašín přepsat statek na své tři nezletilé děti Zdenu, Ctirada a Josefa. Těm pak rodinnou nemovitost sebral totalitní komunistický stát.

Nyní se v katastru nemovitostí znovu objevilo jméno generála Josefa Mašína, který byl popraven za okupace. Úředně se tak stvrdilo letité úsilí Mašínovy dcery Zdeny, která se o lošanský statek soudila se státem.

V kolonce vlastník je místo Státního pozemkového úřadu zapsán její zesnulý otec.

Teď bude následovat dědické řízení a do konce prázdnin budou oficiálně novými majiteli Zdena Mašínová a její bratr Josef Mašín.

Faksimile výpisu z katastru nemovitostí.

Boj Zdeny Mašínové o lošanský statek začal po listopadu 1989. Získala v restituci dvě osminy statku, zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínové se do Česka nevrátili - zůstali ve Spojených státech.

Žádosti o navrácení celého majetku justice dlouho zamítala. Až Ústavní soud se Mašínové zastal a celý případ od té doby nabral jiný spád.

Mašínová zpochybňovala smlouvu, kterou její otec postoupil jí a dvěma bratrům. Tvrdila, že otec smlouvu podepsal pod nátlakem a že skutečným vlastníkem majetku byl i v době své smrti on.

Soud v Kolíně jí letos vyhověl, což vedlo i ke změně v katastru nemovitostí.

Faksimile postupní smlouvy z roku 1940.

Zdena Mašínová má plán, že z rodinného statku v Lošanech udělá muzeum připomínající památku jejího otce, který byl legendární postavou druhého československého odboje. Spolu s Václavem Morávkem a Josefem Balabánem tvořil slavnou zpravodajsko-sabotážní skupinu Tři králové, po které šly v protektorátu tisíce policistů v čele s gestapem.

Rodák z Lošan u Kolína měl na starosti zejména sabotážní činnost a zásobování odboje zbraněmi. Popraven byl v červnu 1942 v kobyliské střelnici v Praze. V květnu 2005 byl Josef Mašín povýšen do hodnosti generálmajora in memoriam.

Video: Připomeňte si, o co šlo ve sporu o rodinný statek Mašínů.

Spor o rodinný statek MašínůVideo: Jaroslav Gavenda

Reklama

Doporučované