Hlavní obsah

Generál od hasičů se ocitl v centru apokalypsy. Bylo to děsivé, říká

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

V životě jsem nic podobného nezažil, popsal tornádo brigádní generál Daniel Miklós.

Reklama

Nejvíce zasaženo je asi sedm obcí z Hodonínska a Břeclavska, sumarizuje náměstek generálního ředitele hasičského záchranného sboru Daniel Miklós, který se neplánovaně ocitl tváří v tvář přírodní katastrofě.

Článek

V životě jsem nic podobného nezažil, popisuje Daniel Miklós. Náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR se úplnou shodou náhod ocitl téměř v epicentru moravského tornáda.

Brigádní generál byl v době přírodní katastrofy soukromě na Hodonínsku a i s rodinou viděl zkázu z okna. „Měl jsem to takříkajíc z první ruky, bylo to neuvěřitelné a děsivé, i ty efekty na nebi. Myslím, že děti z toho budou ještě dlouho vykolejené,“ uvedl Miklós v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Hned jak se živly utišily, musel se jako velitel českých hasičů, který má v rámci hasičského záchranného sboru na starosti sekci prevence a civilní nouzové připravenosti, dát do koordinační práce.

„Teď jsem hodinu a půl telefonoval na všechny strany a jedu do Hodonína na štáb,“ popsal. V první fázi je podle něj nutné hlavně zmapovat situaci, co se vlastně stalo, jaká pomoc bude potřeba. Nejvíce postižených je prý asi sedm obcí na Hodonínsku a Břeclavsku, jde o souvislý pás.

„Je třeba si ty informace z toho území za poslední dvě hodiny dát na stůl a říct, jakým způsobem to budeme dále koordinovat. Situace v té první fázi byla hodně nepřehledná, ale je zřejmé, že gró těch škod představují zbořené domy, utrhané střechy, převrácená auta. Do mnoha objektů zatéká. O mrtvých zatím není přehled, ale zraněných jsou nepochybně desítky. Odváženi jsou do nemocnic,“ popisuje Miklós.

Hasiči podle něj zjišťují, nakolik využijí nabízenou pomoc ze Slovenska nebo z Rakouska.

„Máme kapacity, stahujeme sem dva USAR týmy, které standardně posíláme do zahraničí, vyráží sem i naše ženijní část, máme domluvenou spolupráci s armádou, která je v pohotovosti. Sil a prostředků je dost, jenom je třeba je dostat na místo,“ uvádí ve spěchu na hodonínský štáb generál Miklós, jenž se musel vrhnout do práce, kterou původně vůbec nečekal.

Reklama

Doporučované