Hlavní obsah

Generální oprava Národního muzea je u konce, otevírá se za dva měsíce

Video: Rudolf Požár, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rekonstrukce přijde na více než dvě miliardy korun. Muzeum je kvůli ní zavřeno už osm let.

Článek

Generální oprava jedné z dominant českého hlavního města se blíží ke konci. Historická budova Národního muzea, která je už osm let kvůli rekonstrukci uzavřena, by se měla vrátit do provozu 28. října.

Do rekonstrukce za dvě miliardy korun je vedle historické budovy zahrnuto také oživení přilehlého parku - Čelakovského sadů - a přibyde rovněž tramvajová trať mezi muzeem a bývalým Federálním shromážděním.

„Opravujeme historickou budovu a mně bylo vždycky líto, že tady bude svítit krásně opravená budova a okolí zůstane v tristním stavu,“ řekl o úpravách parku a dalšího okolí Národního muzea ředitel Michal Lukeš.

Nejvýrazněji se změní prostor mezi historickou budovou Národního muzea a novou budovou, v níž  dříve sídlilo Federální shromáždění.

„Asi největší změnou je, že se tam vracejí tramvajové koleje, které budou napojeny do Vinohradské ulice, Vrchlického sadů a na Václavské náměstí,“ řekl vedoucí projektů Institutu plánování a rozvoje Prahy Jakub Hendrych.

Změny se dočkalo i průčelí poškozené střelami v roce 1968.Video: Rudolf Požár, Seznam Zprávy

Celková rekonstrukce budovy stojí  1,6 miliardy korun. Na vybavení nových expozic Národního muzea padne dalších téměř půl miliardy korun. Jedná se o první významné opravy od dokončení budovy v roce 1891.

Samotná revitalizace okolí včetně výstavby tramvajové trati bude navíc stát 130 milionů korun. Tyto úpravy financuje Národní muzeum společně s TSK a Prahou 1.

Opravy přinesou také nové možnosti pro návštěvníky - bude například zpřístupněna kopule na střeše s výhledem na Prahu. Proskleného stropu se dočká zrestaurovaný Pantheon vyzdobený sochami významných osobností české historie.

Opravy historické budovy Národního muzea byly zahájeny v roce 2011 a původně měly být ukončeny už loni.

V letošním roce slaví Národní muzeum jako nejvýznamnější česká muzejní instituce 200 let od svého založení. Historická budova muzea pak byla otevřena v roce 1891.

Reklama

Doporučované