Hlavní obsah

Geniální stroj na peníze, nebo klasická pyramida? Známe detaily z případu, v němž jde o miliardy

Záhady Josefa Klímy: Geniální stroj na peníze, nebo klasická pyramida? Známe detaily z vyšetřování zámeckého pána.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Loni v říjnu jsme se zabývali případem kontroverzního zámeckého pána, podnikatele a bývalého sponzora hokejové ligy Jiřího Kubíčka. V té době ho policie obvinila z podvodu, zmrazila mu účty a zablokovala veškerý majetek.

Článek

Policie tehdy dospěla k závěru, že Kubíček v roce 2012 rozjel v Česku byznys na principu pyramidy, jehož jediným cílem bylo vylákat z důvěřivých klientů peníze.

„Obviněnému je aktuálně kladen za vinu zločin podvodu, kterého se měl dopustit ve stručnosti tím, že řídil a organizoval skupinu společností WSM. A to takovým způsobem, že uváděl v omyl širokou veřejnost neoprávněným nabízením investičního nástroje pod názvem forexový robot,“ vysvětluje okolnosti případu vrchní státní zástupce Boris Havel, který případ dozoruje.

Kubíčkův model fungoval následovně: Pronajmete si od jeho firmy WSM robota, neboli počítačový software. Cena pronájmu za jednoho takového robota na 5 let, a tedy nejnižší možná investice, činí 650 euro. Robot pak bude za vás, chladnokrevně a bez emocí, pracovat na světovém kapitálovém trhu. Bude vydělávat na růstech a poklesech světových měn – dolaru, eura nebo třeba japonského jenu.

„Když se budeme bavit o zhodnocení od jednoho roku až do pěti let, tak to mohlo být od 2 % do 100 %. Za těch 5 let. Ten systém je schopen uvědomovat si svoje chyby, které udělal předcházejícím obchodem, a už tu chybu nezopakovat,“ popisoval tehdy před kamerou Jiří Kubíček, v čem spočívá unikátnost jeho vynálezu.

Projektu postupně uvěřilo zhruba 7 tisíc lidí a celkově do něj investovalo přes 2 miliardy korun. Ekonomičtí experti ale od začátku tvrdili, že projekt není ekonomicky reálný a hovořili o novém typu pyramidy s hezkým příběhem.

Česká národní banka navíc společnost WSM pana Kubíčka pokutovala dvěma miliony korun za to, že nabízí investiční služby bez licence. A varovala i českou veřejnost.

Přesto všechno ale Jiří Kubíček trval na tom, že jeho podnikání je v pořádku a celé policejní vyšetřování je jen důsledkem konkurenčního boje a že se pravda jednou ukáže.

Vrátili jsme se k případu po tři čtvrtě roce – jak pokročilo vyšetřování? Zjistíte v úvodní reportáži.

Pořad Záhady Josefa Klímy můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované