Hlavní obsah

Gentlemani versus dělníci. Televize Seznam nabídne třaskavé turínské derby

Sledujte od 20:15 přímý přenos z derby o Turín.Video: Seznam Zprávy, DIGI Sport

 

Reklama

Jedná se o vůbec nejstarší derby italského fotbalu. Bitvy mezi Juventusem a turínským FC patří mezi ty nejpamátnější. V současné době ve vzájemných střetnutích jednoznačně dominují Bianconeri, ale tak tomu nebylo vždy.

Článek

Historie utkání mezi Juventusem a FC Turín sahá až do roku 1907, kdy se uskutečnilo vůbec první derby mezi městskými rivaly. Už tehdy vznikla nenávist mezi oběma kluby.

Juventus byl od nepaměti spojován s rodinou Agnelliů, bohatých vlastníků automobilové značky FIAT. Turínský spisovatel Mario Soldati napsal, že Juventus byl symbolem gentlemanů, průmyslových průkopníků či buržoazie. Naopak turínskému FC vždy přáli spíše zástupci pracující dělnické třídy a přistěhovalci.

I proto má ve městě jako takovém více fanoušků méně úspěšný klub, zatímco v celé Itálii drtivě vévodí Juventus.

Znalým fotbalovým fanouškům jistě netřeba vysvětlovat pojem Grande Torino. Tak byla označována veleúspěšná generace FC Turín, která ve 40. letech hned pětkrát ovládla nejvyšší italskou soutěž. Tuto éru ukončila až tragická nehoda z května roku 1949.

Členové tehdejšího týmu se vraceli letecky z utkání v Lisabonu a narazili do jedné z hor nedaleko Turína. Na místě zahynulo celkem 31 lidí, z toho 18 hráčů. Od té doby se turínské FC radovalo z titulu pouze jednou, a to v roce 1976.

Letos si však skupina trenéra Waltera Mazzarriho drží výtečnou formu a s dvaadvaceti body se drží ve hře o evropské poháry.

To Juventus v posledních letech válcuje celou italskou klubovou scénu a to samé platí i o zápasech s úhlavním nepřítelem. Sedm titulů v řadě od roku 2011 je toho jasným důkazem a k dalšímu triumfu mají svěřenci Massimiliana Allegriho nakročeno také letos.

Stará dáma má v čele Serie A momentálně osmibodový náskok na druhou Neapol, když z úvodních patnácti kol hned čtrnáctkrát zvítězila a jednou remizovala. V Derby della Mole Juventus naposledy prohrál v dubnu roku 2015, kdy na Stadio Olimpico podlehl 1:2.

Vůbec poprvé okusí atmosféru turínského derby světová superstar Cristiano Ronaldo, který je s deseti góly druhým nejlepším střelcem italské soutěže.

„Moc dobře vím, že fanoušci Juventusu nesnesou dvě porážky, a to s Interem Milán a právě s turínským FC. Prohrát nechci nikdy, ale tento zápas zkrátka musíme vyhrát,“ říká třiatřicetiletý Portugalec.

Na druhé straně se spoléhají především na italské reprezentanty Andreu Belottiho či Simoneho Zazu.

Takovou divočinu jako v roce 1913, kdy vzájemný duel skončil výsledkem 8:6 pro FC Turín, asi diváci čekat nemohou. Přímý přenos utkání mezi vedoucím Juventusem a šestým týmem FC Turín bude i tak na Televizi Seznam rozhodně stát za to.

Reklama

Související témata:
Turín FC

Doporučované