Hlavní obsah

Ghettofest v podobě městské hry opět přilákal lidi z různých koutů Brna

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Festival Ghettofest, který se koná v takzvaném brněnském Bronxu, má letos kvůli koronavirové pandemii místo pouličního festivalu podobu městské hry. Tématem je zvířecí říše a hru si oblíbily především rodinám s dětmi.

Článek

V sobotu se do hry zapojilo kolem 30 týmů složených z tří až pěti členů z různých částí Brna.

Hra má nabídnout radost z plnění kreativních úkolů na stanovištích venku mezi Bratislavskou a Francouzskou ulicí. „Účastníci také poznají místa, která nejsou běžně přístupná. Tahle lokalita se navíc hrozně rychle vyvíjí, takže některá místa už třeba za rok za dva budou vypadat úplně jinak,“ dodal David Oplatek, organizátor ze spolku Tripitaka.

Součástí festivalu je od 19:00 hudební vystoupení v káznici, kde zazpívá písničkář Tom Oakland známý například z uskupení Ukulele Orchestra jako Brno. Poté si lidé poslechnou kapelu Hazafele kombinující romské a maďarské melodie.

Na dnešním Ghettofestu se podobně jako v minulých letech podílely organizace a spolky, které v lokalitě působí. Vlastní program připravilo Muzeum romské kultury. Nabízí komentované prohlídky výstav nebo výtvarnou dílnu. Festival se obecně zaměřuje na otevření vyloučené lokality, ghetta, ostatním Brňanům a zároveň se soustředí na otevření mysli místních obyvatel. Zdůrazňuje potřebu vzájemného respektování bez konfrontací a vymezování.

Reklama

Související témata:

Doporučované