Hlavní obsah

Gibraltar zakázal vypouštění balónků. Chrání tím podmořský život

Na Gibraltaru už není možné vypouštět nafukovací balónky.Video: Lukáš Fíl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Gibraltar zakázal vypouštění nafukovacích balónků. Rozhodnutí přichází po několikaleté kampani Gibraltarské společnosti pro ornitologii a přírodní historii proti znečišťování moře plasty. Před třemi lety země zrušila hromadné vypouštění balónků při Národním dni Gibraltaru.

Článek

Podle vlády britského zámořského území tento krok stvrzuje jejich závazek zachovat čisté moře bez plastů a jiných biologicky neodbouratelných materiálů, které velmi škodí volně žijícím živočichům.

Balónky, které spadnou do moře, si mnozí živočichové – především mořské želvy – pletou s potravou. Balónky jim mohou ucpat zažívací systém a zvířata tak umírají hladem. Do šňůry balónků se zase mohou podmořští živočichové zamotat, vysvětluje ve své zprávě Gibraltarská společnost pro ornitologii a přírodní historii, která vedla téměř desetiletou kampaň za zákaz vypouštění balónků.

Podle studií britské Společnosti pro záchranu moří se většina balónků plněných heliem ve vysoké výšce rozprskne na drobné částečky. Deset procent z nich ale zůstane v celku, může být odváto do velké vzdálenosti a představovat nebezpečí pro zvěř a životní prostředí.

Zákaz přichází tři roky poté, co v Gibraltaru skončila tradice vypouštět třicet tisíc červených a bílých balónků k příležitosti Národního dne Gibraltaru 10. září. Ty měly reprezentovat všechny Gibraltarce.

„Pohled na červené a bílé balónky, které se vznášely na obloze, vyvolal vášeň a sentiment v obrovském počtu Gibraltarců jako symbol naší svobody,“ říkal v roce 2016 mluvčí Gibraltarské skupiny pro sebeurčení (SDGG).

V roce 2017 se sousední Španělsko přidalo ke kampani za čistá moře Programu OSN pro životní prostředí. Minulý rok pak Španělsko spustilo vlastní kampaň za odstranění plastů z moře poté, co se na pobřeží provincie Murcia našla mladá velryba plná plastů.

Oblast Gibraltaru je vzhledem ke své poloze u ústí Středozemního moře bohatá na mořský život a migrující ptáky, kteří přelétají mezi Evropou a Afrikou.

Reklama

Doporučované