Hlavní obsah

GIBS obvinila brněnského kriminalistu z vynášení

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila vyšetřovatele brněnské kriminální policie Vladimíra Machalu ze zneužití pravomoci.

Článek

Machala měl podle serveru Ekonomický deník informovat o vyšetřování podvodů při přidělování obecních bytů svého známého, který pracuje na radnici Brna-střed.

Nadporučík hospodářské kriminálky Machala vyšetřoval údajné podvody s obecními byty v Brně od léta 2018. Policie kvůli nim obvinila bývalého starostu Rojetína na Brněnsku Pavla Hubálka, který podle kriminalistů používal k přidělování bytů padělaná razítka městských úřadů a firmu, která nemovitosti v Brně spravuje.

Machala podle GIBS informoval o vyšetřování svého dlouholetého známého Pavla Kosmáka, šéfa technického oddělení správy nemovitostí na radnici Brna-střed. Machala podle inspekce předal Kosmákovi informace o domovních prohlídkách i prohlídkách nebytových prostor a Kosmáka pozval jako takzvanou nezúčastněnou osobu na domovní prohlídku u Hubálka, píše Ekonomický deník.

Podle serveru Machala také Kosmákovi sdělil, že Hubálek proti němu vypovídal, a promluvil i o kauze Stoka, do které jsou zapleteni brněnští politici převážně kolem hnutí ANO. Loni v únoru zřejmě Machala svému známému sdělil, že Hubálek vypovídal o údajném úplatku pro Kosmáka za poskytnutí dokumentace k bytům přepisovaným na nové nájemníky a za poskytnutí klíčů od volných bytů a garáží.

Machala v minulosti vedl zvláštní policejní tým Mlýn, který v roce 2002 zřídil ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD). Mlýn se stal terčem kritiky kvůli tomu, že se informace z vyšetřování důležitých kauz spojených s politikou údajně dostávaly přímo ke Grossovi.

Reklama

Doporučované