Hlavní obsah

Globální problém: Neočkovaní lidé jsou líhní nových mutací koronaviru

Foto: ČTK

Odmítači očkování přišli i na slavnostní otevírání nových očkovacích míst v Praze.

Reklama

Svět se potýká s novým problémem. Koronavirus se šíří mezi nenaočkovanými a ohrožuje všechny. Můžou tak vznikat nové mutace a varianty covidu.

Článek

Neočkovaní lidé se můžou stát líhní nových mutací. Na základě posledního nárůstu případů ve Spojených států se experti obávají, že nebude možné dosáhnout kompletní ochrany proti novým mutacím.

Třicet jedna států z padesáti za poslední týden zaznamenalo víc než 50procentní nárůst případů oproti předcházejícímu. Téměř ve všech státech případy pozvolna rostou, přičemž sekvenacemi vědci potvrdili, že se jedná o případy delta varianty.

Podle CNN víc než 99 procent všech úmrtí byli neočkovaní. O účincích vakcinace i v USA již Seznam Zprávy hovořily v rozhovoru s datovým analytikem Martinem Smatanou.

Problémy ve Spojených státech

Problémy s dosažením dostatečné proočkovanosti mají i Spojené státy. Když v lednu nastupoval do úřadu prezident Joe Biden, stanovil si několik základních met v očkování. Jednou z posledních bylo, že do čtvrtého července bude mít naočkovaných 70 procent lidí alespoň jednou dávkou a 160 milionů oběma.

Nepřesnosti ohledně delta varianty

Některá data, která profesor Beran zmiňuje v souvislosti s Velkou Británií, uvádí tamější oficiální studie jinak.

Profesor Beran zmiňuje, že riziko hospitalizace u delty je nižší než u alfa varianty koronaviru. Je to však naopak. Výzkum ukazuje, že delta varianta má více než dvakrát vyšší riziko hospitalizace ve srovnání s variantou alfa (britskou).

Stejně tak tvrzení, že „kontrola lidí při cestování nemá vůbec žádný význam pro šíření viru“, z britských dat nevyplývá a naopak je vidět, že varianta delta měla ve Velké Británii nejdříve zvýšenou prevalenci mezi lidmi, kteří přicestovali ze zahraničí (Figure 8 zmíněné studie).

Dále zmiňuje, že smrtnost je dvacetkrát nižší než u zmíněné alfa varianty. Tvrzení, že pokud by tu delta varianta byla od začátku epidemie, tak by zemřelo dvacetkrát méně lidí, je však zavádějící, protože v době propuknutí delta varianty už byla významná část zranitelného britského obyvatelstva očkována.

Prezident Biden reflektoval nenaplnění svého cíle krátce po deadlinu. „Náš boj proti viru není u konce. Právě teď jsou ještě miliony Američanů nenaočkovaných a nechráněných. Kvůli tomu jsou celé komunity v ohrožení, jejich přátelé jsou v ohrožení, lidé, které mají rádi, jsou v ohrožení,“ řekl podle ABC na tiskové konferenci.

Problémem nedostatečného očkování je, že se týká většinou nižší věkové skupiny, u které teď převyšuje prevalence nákazy. Přičemž se mladší lidé už dostávají i do nemocnic.

Nejhorší situace je zatím v americkém Missouri. Situace se zvyšujícími se počty nakažených je v tomhle státě natolik vážná, že už musejí zasahovat specializované týmy zdravotníků a přesouvat pacienty do jiných nemocnic. Nejvíc postižené je zatím město Springfield.

Tamější doktor z urgentního příjmu Howard Jarvis pro CNN řekl, že do nemocnic jsou přiváženi stále mladší pacienti a všichni jsou neočkovaní. Nárůst případů v Springfieldu je přibližně 15,7 případu na 100 tisíc obyvatelů denně.

Neočkovaní budou způsobovat problémy

Guardian vysvětluje, že neočkovaní lidé jsou živnou půdou pro „šlechtění¨ nových druhů. „Neočkovaná populace, jakékoliv velkosti, je živnou půdou, na které si virus eventuálně vytvoří nové formy mutace, které budou pro ostatní populaci znamenat problém,“ řekla profesorka epidemiologie Susan Hasig na Tulane School of Public Health and Tropical Medicine.

I nejnovější a nejproblémovější varianta delta vznikla jednoduše ve velké populaci, která nebyla chráněná. Virus mutuje zjednodušeně řečeno v nakažených lidech, přičemž záleží i na počtu lidí, ve kterých mutuje, jestli se konečná varianta viru stane slabší nebo silnější. Zatím, podle stránky Gisaid, která sleduje sekvenace z celého světa, existuje 10 detekovaných mutací a variant.

Delta – co o ní víme?

Delta je nejrychleji se šířící známou variantou viru SARS-CoV-2. Zjistili to vědci ve Velké Británii, kde se rychle stala dominantní. Kromě toho vykazuje odolnost vůči protilátkám, a to jak po prodělání nemoci, tak po vakcinaci. Poprvé ji zjistili v Indii v prosinci 2020 a koncem března letošního roku představovala v sekvenacích zhruba polovinu nálezů. Během dubna se delta dostala také do České republiky, ta zatím hlásí nízké desítky případů.

Na mutace budou reagovat budoucí složení vakcín. Guardian však upozorňuje na to, že zatím není jasné, kdy budou a jak budou vypadat třetí dávky vakcín. Mluví se zejména o mRNA vakcínách, tedy Comirnaty od Pfizer/BioNTechu a Spikevax od Moderny, které jsou podle zpráv jednodušší na úpravy.

V Británii se také již oznámilo, že od podzimu bude možná potřebné naočkovat kritickou infrastrukturu a ohroženou populaci další dávkou, která bude vytvořena speciálně vůči mutacím.

„Všechno, co můžeme udělat, je naočkovat všechny lidi. To nám zabrání v infekci, přičemž virus, který se neživí na lidském organizmu, se nemůže rozmnožovat a tedy ani mutovat,“ uzavírá pro Guardian americký profesor tropické a infekční medicíny Michael Saag z Univerzity v Alabamě.

Reklama

Doporučované