Hlavní obsah

Glosa: Mladé voliče nechceme. Mají moc složité problémy

Foto: Wikimedia, Phoenix CZE, CC BY-SA 4.0, Seznam Zprávy

Krize bydlení? Zvýšit důchody nebo snížit daně je mnohem jednodušší (a hlavně jednodušší na vysvětlení voličům).

Reklama

Článek

Jedna z hlavních věcí, o které by tahle předvolební kampaň měla být, je bydlení. Ale bohužel se to neděje.

V sobotu jsem byl na jedné akci pro mladé lidi v Táboře. Mnoho z nich budou prvovoliči, velká část nebyla z Prahy nebo z Brna. Zkrátka celkem zajímavá anketní skupina.

Požádal jsem je, aby zvedli ruku ti, kteří už teď mají strach, že nikdy v životě nebudou bydlet ve vlastním domě nebo bytě. Přihlásila se víc než polovina.

Jak jsme popisovali v aktuálním Šťastném pondělí, volit chodí asi jen polovina lidí do 35 let – v porovnání s penzisty, jejichž účast je kolem 70 %, je to strašlivě málo. A celkem to rozhoduje o tématech, která se v kampani řeší a která se neřeší. Důchody hodně, zájmy mladých méně.

Jasně, problém je vůbec podchytit, co to vlastně ty zájmy mladých jsou. Zatímco důchody logicky zajímají téměř všechny penzisty od Prahy až po Jablunkov, u těch „mladých“ témat se budeme člověk od člověka a region od regionu dramaticky lišit.

Téma bydlení ale, zdá se, hodně mladých propojuje. Vždyť i ceny bytů v Ústeckém kraji vyrostly od loňského září z průměrných 20 tisíc za metr čtvereční na téměř 30 tisíc. Za rok. O polovinu.

Já vím, že zvýšit důchody nebo snížit daně je mnohem jednodušší (a hlavně jednodušší na vysvětlení voličům) a že krize bydlení nemá snadné řešení. Ale aspoň by některá ze stran mohla vypadat, že je pro ni tohle téma priorita.

Jediná, kdo se o to ve větším měřítku trochu snaží, je ČSSD se svým „šlo to za Husáka, teď to půjde taky“ mindsetem. Jenže důvěryhodnost strany, která byla osm let u moci a nic s tím neudělala, není zrovna velká. A třeba Piráti a Starostové, ona zdánlivá první volba pro mladé lidi, ve svém zkráceném programu sice o bydlení mluví, ale skoro vůbec ne v souvislosti s mladými lidmi.

Samozřejmě nějaké – lepší či horší – plány strany mají. Jenom je škoda, že podobně jako SPD využilo ceny potravin a ANO důchody k rozpoutání široké debaty, na kterou museli všichni reagovat, neuchopila tenhle obrovský problém žádná (důvěryhodná) strana. Bývalo to mohlo být téma, které by aspoň pár procent mladších ročníků přitáhlo opět k urnám.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované