Hlavní obsah

Glosa: Facebook to hraje na obě strany

Foto: Seznam Zprávy

Sociální síť nabízí 50 milionů krůčků - a bezpočet kroků opačným směrem.

Reklama

Článek

Co nám vlastně sociální síť našeptává?

Věděli jste, že si největší sociální síť na světě dala cíl, že přiměje 50 milionů lidí udělat jeden krok k tomu, aby se nechali očkovat? A jedním z pilířů této strategie je možnost uživatelů dát si k fotografii takzvaný rámeček s motivačním heslem, který lze přeložit jako „Pojďme se očkovat. Dokážeme to“.

Zastavme se nejdřív u čísla 50 milionů. Může to znít megalomansky, pokud se na to díváme pohledem Středoevropana. Ale Facebook spojuje téměř tři miliardy lidí, takže ovlivnění 50 milionů z nich, tedy ani ne dvou procent uživatelů, je v boji s covidem dost skromné napnutí sil. Asi jako kdyby v závodní jídelně vyhlásili cíl, že budou spokojení, když u nich zaženou hlad dva lidé.

Není ani přesně jasné, jak si vlivný sociální gigant chce změřit, kolika lidem ten krok k očkování pomohl ujít. Závazek je neurčitý: Znamená, že třeba 50 milionů lidí klikne na stránky o covidu, nebo se podívá, kde se očkuje? Nejvíc společnost pomohla k očkování svým zaměstnancům v Americe. Bez očkování totiž nesmí do kanceláře.

A teď ostrým střihem do severočeského města Bíliny. Jde o jednu z nejméně proočkovaných obcí s rozšířenou působností v Česku. Proč? Podle místních, které jsem oslovil na ulici, je důvod úplně jednoduchý: Stačí se přece podívat na Facebook a je vám hned jasné, že očkování je špatně.

Automatizované našeptávání Facebooku funguje v režimu: Zaujala tě stránka Nejsme ovce, nenecháme se očkovat? Tak to se ti bude líbit i Očkování je fuj! a další podobné. Své uživatele tak uzavírá do bubliny názorů, kde se stále víc utvrzují. Logika, fakta, nebo i vlastní zkušenost tak ustupuje sounáležitosti se svým názorovým kmenem.

Facebook nastoluje otázku, kolika lidem pomohl k očkování - ve skutečnosti je ale zajímavější ptát se po tom, jak zásadní roli sehrál u lidí, kteří se naopak nechtějí očkovat. Není právě Facebook jejich primárním zdrojem informací? Reálně možná pomohl k 50 milionům krůčků - a zároveň i k bezpočtu velkých kroků těch, kdo očkování odmítají.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované