Hlavní obsah

Glosa Alexandra Mitrofanova: Buranství, patolízalství a arogance v naší politice

Záhady Josefa Klímy ze 17. 10. 2019: Alexandr Mitrofanov glosuje buranství v české politice.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Komentátor deníku Právo se ve své glose vrací k nedávnému rozhodnutí Ústavního soudu ve věci zdanění církevních restitucí.

Článek

Ústavní soud konstatoval, že ve věci dodatečného zdanění církevních restitucí zaútočila česká vláda, většina Poslanecké sněmovny a prezident republiky proti základním a podstatným náležitostem demokratického právního státu. „Jak je to možné, když se 30 let měl ten stát budovat?“ ptá se Alexandr Mitrofanov.

Následně používá jako paralelu příběh, který se odehrál na irském pohřbu. Během obřadu se totiž najednou zevnitř rakve ozvalo bouchání a nebožtíkův hlas volal, že chce ven. Jak se ale ukázalo, šlo jen o zvukovou nahrávku a nebožtík byl skutečně mrtvý. Za života byl totiž veselá kopa a na konci něj se rozhodl, že si z pozůstalých naposledy vystřelí.

Podle Mitrofanova si u nás kdekdo myslel, že se podařilo za těch 30 let pohřbít takové věci, jakými jsou například patolízalství spojené s arogancí, buranství spojené s nadutostí anebo xenofobie spojená s náckovstvím. „Ale dopadlo to jinak – ozvalo se: buch, buch, buch! A do ticha demokracie zaznělo: Už jsme tady! Budeme vás řídit! Nám bude líp a vy držte huby!“ myslí si novinář Mitrofanov. „Protentokrát dostali od Ústavního soudu přes prsty. Ale budou útočit dál.“

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované