Hlavní obsah

Glosa Alexandra Mitrofanova. Co s prezidentem, který není schopen vykonávat svůj úřad?

Záhady Josefa Klímy: Známý komentátor Alexandr Mitrofanov se zamýšlí nad snahami odvolat prezidenta Zemana z funkce.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Respektovaný komentátor deníku Právo se zamýšlí nad tím, jak reálné jsou snahy sesadit prezidenta Miloše Zemana. A proč o jeho způsobilosti tolik pochybujeme.

Článek

Někdejší vicepremiér Jan Kalvoda napsal, že prezident Zeman je dlouhodobě neschopen vykonávat svůj úřad. A odvolal se na článek v ústavě, v němž se praví, že Poslanecká sněmovna a Senát se mohou usnést na tom, že prezident není schopen svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat.

To je ale podle komentátora Práva Alexandra Mitrofanova v současné době čirá utopie. Kdyby totiž k takovému postupu přece jen došlo, může někdo začít zkoumat, jestli se tento článek ústavy nedá náhodou aplikovat taky na poslance a senátory samotné.

Zároveň si ovšem Mitrofanov klade otázku: Kde skončí společnost, ve které se čím dál častěji objevují pochybnosti o prezidentově schopnosti důstojně reprezentovat naši zemi?

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře běží na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované