Hlavní obsah

Glosa: ANO si sladilo notičky. Za covid si můžete sami, za očkování my

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Nastává čas předvolební kampaně a je nutné se vypořádat s nezdary, které se za dobu vládnutí staly.

Reklama

Článek

My jsme zařídili léčení a očkování, vy jste špatným životním stylem viníci následků pandemie u nás, vzkazuje vládní ANO lidem.

Uplynulý rok se nám s událostmi, které v živé paměti lidstva nejsou, může zdát tak výjimečný, že zapomínáme, že některé věci a postupy se nemění ani trochu.

Třeba politika. Tam právě nastává čas předvolební kampaně a je nutné se vypořádat s nezdary, které se za dobu vládnutí staly. A tentokrát to nejsou „jen“ aféry, schodky nebo špatné učitelské platy. Tentokrát jsou to životy lidí, jež kvůli pandemii předčasně skončily.

Zdá se ale, že i tady si zástupci klíčové vládní síly – hnutí ANO – už sladili noty. Z jejich vystupování je znát, že mají strategii.

Jakou?

Zaprvé „bagatelizovat“. Andrej Babiš a jeho poslanci – namátkou třeba Jan Volný – sborově nechápou, proč chce opozice hlasovat o nedůvěře vládě. Vždyť tak krásně rozvolňujeme! diví se. Na otázky po nejdéle zavřených školách a po desetitisících obětí Volný až bezelstně odtuší: „Nic jiného na nás opozice nemá.“ Ne že by to nestačilo…

Zadruhé je tu bod „svádět na jiné“. Tady přispěchá zdravotnický expert ANO Julius Špičák. Populismus politiků podle něj určitě na vině není. A co tedy? Neschopnost civilizací řešit krize! Aha, tak v tom případě jsme jaksi zvráceně civilizovanější než zbytek Evropy. A dál? Dál si za to Češi můžou sami. Obezita, alkoholismus, kouření. Hotovo, je vyřešeno.

Na závěr je třeba vlít trochu optimismu do žil a pochlubit se. Přichází třetí bod – „vyzdvihovat vlastní úspěchy, a když nejsou, přivlastnit si cizí“. Tady nastupuje mistr nejpovolanější – premiér Babiš. Očkování, které funguje z velké části díky našemu členství v Unii a práci krajů a dalších, si Babiš přivlastnil tak vehementně, že už nevolič ANO pomalu váhá, zda si má nechat vakcínu aplikovat.

Korunu všemu nasazují Babišovi ministři. Když například Alena Schillerová či Petr Arenberger vyzdvihovali při Mezinárodním dni sester skvělé vedení státu, místo aby se sestrám omluvili, jak musely skoro škemrat nejdřív o roušky a pak o odměny, bylo jednomu stydno.

Stud ale do kampaně nepatří a kampaň je tu.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované