Hlavní obsah

Glosa: Až příliš mnoho podobností v obhajování Feriho a Babiše

Foto: Seznam Zprávy

Volební dodávku už Dominik Feri nepotřebuje. Oznámil, že se vzdává poslaneckého mandátu a na podzim nebude kandidovat.

Reklama

Článek

„Kampaň, spiknutí, lži a pomluvy.“ Připomíná vám to něco? Mělo by.

Na Dominika Feriho, mladou politickou naději TOP 09, se mírně řečeno snesla kritika poté, co se do mediálního prostoru v posledních dnech dostala svědectví žen, které měl sexuálně obtěžovat a nejméně v jednom případě i znásilnit. (On totiž sex poté, co vám řekne žena ne, je znásilnění – ať se vám to líbí, nebo ne.)

Shodou okolností jsme se s Dominikem Ferim poznali a potykali si ještě dlouho předtím, než jsem začal pracovat v médiích. Bylo to tenkrát na jedné party na právnické fakultě, choval se tam ke všem mile a gentlemansky. Usuzovat ale z podobné osobní zkušenosti – tak jako to dělají někteří nejmenovaní jedinci nejen na Twitteru –, že by se takový člověk tedy nemohl chovat jindy jako sexuální predátor, je projev absolutní hlouposti a ignorace.

Smyslem této glosy rozhodně není přidávat do oběhu další kolující „veřejná tajemství“. Ačkoliv faktem je, že hned v několika redakcích se tento příběh (tehdy jako spekulace) šířil už roky, ale nikdy se nenašlo dostatek důvěryhodných svědectví, která by veřejně byla ochotna proti poslanci vystoupit. Postavit tak ozdrojovaný článek, který by nebyl pouze spekulativním obviněním, nebylo až doteď možné.

Cílem není ani Feriho odsoudit, to může v civilizované zemi jen soud a do té doby zůstává člověk nevinný. Chtěl bych ale některým hlasitým podporovatelům koalice Spolu a specificky poslance Feriho trochu sáhnout do svědomí.

Ihned poté, co Deník N a A2larm vydaly zmiňovaná svědectví (mimochodem, v naprosto precizně zpracovaném článku), a dokonce i před jeho vydáním, kdy tenhle příběh jenom probublával na sociálních sítích, se někteří vrhli do zpochybňování a relativizování.

„Není to ale hezká náhoda, že se to vytáhlo na jednoho z nejpopulárnějších politiků koalice Spolu těsně před volbami? Nestojí za tím náhodou Piráti, kteří se bojí, že jim Feri odebere hlasy mladých? Nevydala ten článek příliš levicová média, která brojí proti konzervativní koalici? A vůbec, Feri odchází, ale ti opravdoví zločinci v politice pořád zůstávají!“ ozývá se ze všech částí internetu.

Takže ano: kampaň, spiknutí, lži a pomluvy. Připomíná vám to něco? Mělo by.

Úplně stejně reagují skalní příznivci hnutí ANO na kauzy, které se rojí kolem premiéra Babiše. Najednou jsou média protibabišovská, Piráti nebo ODS si účelově vymýšlí, před volbami se pomocí nedůvěryhodných svědků uměle vytváří skandály, policie vyšetřuje na objednávku. A vůbec, i kdyby pan Babiš něco udělal, tak to není tak hrozné, podívejte se – opravdoví zločinci z ODS / vlastizrádci od Pirátů pořád ve Sněmovně zůstávají!

Všechno zpochybnit a relativizovat, tohle kolečko už jsme si zažili několikrát. A pokaždé se objevovaly hlasy opozičních voličů s údivem, jak je možné, že Babiše i navzdory všemu, co na něj vyplavalo, jeho voliči pořád brání nebo rovnou zbožňují.

Tak se příště už nedivte. Nemálo z vás totiž u Feriho dělá to samé – jen proto, že jste si už dopředu vybrali, čemu chcete věřit. A bránit podobným způsobem Feriho a zároveň se posmívat voličům ANO za stejný přístup není nic jiného než čiré pokrytectví, sorry not sorry.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované