Hlavní obsah

Glosa: Babiš, Fiala, Bartoš. Co víc si přát?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Občanská kampaň „Stydím se za svého premiéra“ mířila na Andreje Babiše, snímek z ledna 2019.

Reklama

Článek

Možná patříte k lidem, kteří občas nadávají na politiku, na politiky a postesknou si, že vlastně pořádně nemají koho volit. Nezoufejte, máme pro vás dobrou zprávu: Už za necelý rok budete mít ve sněmovních volbách tu nejlepší nabídku za posledních dvacet let.

Možná to nejsou zrovna ti největší sympaťáci, s nimž byste hned chtěli jít poklábosit na pivo nebo strávit společnou rodinnou dovolenou: Andrej Babiš, Petr Fiala a Ivan Bartoš. Ale to snad od předsedy vlády ani nečekáte. Chcete, aby dobře spravoval zemi a zastával vaše zájmy.

Populista, konzervativec a liberál. Co víc si přát? Pestřejší nabídku, z níž by si mohl vybrat každý, jste tady ještě neměli. Dnes se zdá jasné, že o post příštího premiéra se utká právě trojice. Pojďme se podívat, co, kdo a pro koho nabízí.

1. Populista Andrej Babiš, předseda hnutí ANO, v 66 letech nejstarší z nich, premiérský post obhajuje. Je tu pro vás, kteří jste naštvaní na všechny předchozí tradiční politiky, kteří vám pořád něco slibovali – a pak se na vás vykašlali. Babiš jim to i za vás alespoň pěkně natřel.

Od premiéra čekáte, že vás nebude obtěžovat složitými problémy dnešního světa. Od toho jste si ho přece zvolili, aby on všechno rychle a jednoduše vyřešil.

Nevadí vám, že třicet let po pádu totalitního režimu je v čele země člověk z prominentní komunistické rodiny, který dokonce působil u StB. Máte pocit, že Babiš je jediný politik, který si na vás alespoň občas vzpomene, když pošle navíc nějakou tu stokorunu nebo jindy poskytne slevu.

Samozřejmě moc dobře víte, že občas lže a sem tam si přihraje nějakou tu výhodu pro své firmy, ale tohle všechno mu rádi odpustíte. Řeknete si – proboha, vždyť přece kradou všichni, ale Babiš nám aspoň něco dá!

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

2. Konzervativec Petr Fiala (56) jako lídr vede koalici své ODS s lidovci a TOP 09. Je tu pro vás, kteří máte pocit, že dnešní zrychlený svět se zbláznil – a chcete, aby věci fungovaly normálně jako dřív.

Toužíte hlavně, aby konečně skončil Babiš. Ale Piráty, „ty novodobé svazáky“, kvůli tomu proboha volit nebudete. Imponuje vám, jak se profesor Fiala vzdal respektované akademické kariéry a šel riskovat pověst do nevděčné politiky.

A nevadí vám, co mu vyčítají jiní, že je snad slabý nebo neumí bouchnout do stolu. Vy přece nechcete předsedu vlády, který řve a podléhá emocím. V čele vlády žádáte uvážlivého člověka, který se rozhoduje po důkladném promyšlení všech faktů.

Jste schopní se o sebe sami postarat nejlíp. Od státu žádáte, aby zajišťoval jen to nejdůležitější a vás hlavně nechal volně dýchat. Štvou vás všechny ty vládní předpisy a kontroly. Máte pocit, že za chvíli vám stát bude nařizovat snad i to, jaký máte doma používat toaletní papír.

3. Liberál Ivan Bartoš (40), nejmladší z trojice, lídr koalice Pirátů a hnutí STAN. Líbí se vám, s jakou energií a odhodláním do toho jde, to by mu mohli ostatní závidět. Už se nemůžete dočkat toho dojetí, až poprvé uvidíte, jak mladý český premiér s dredy dorazil do Bruselu na evropský summit.

Taky si přejete, ať už Babiš vypadne, ale přece kvůli tomu nebudete volit ODS, ty „tuneláře z 90. let, kmotry a šíbry“. Protože vy opravdu voláte po velkém třesku a změně politiky. Takže spolu s Babišem by konečně měli odejít i všichni ti směšní „boomeři“, stará generace politiků, která už vůbec nerozumí dnešnímu světu.

Piráty volíte srdcem a věříte, že po Unii svobody, Straně zelených nebo TOP 09 jste konečně našli tu správnou naději pro českou politiku.

Poznámka na závěr: Nakonec to tedy nejspíš dopadne tak, že dva ze zmíněné trojice adeptů to budou muset dát dohromady a vytvořit společně vládu.

Reklama

Doporučované