Hlavní obsah

Glosa: Babiš je hruška. A nebojí se to ukázat

Foto: www.vlada.cz

Lépe střižený oblek ideálně s proužkem by problematické partie premiérova těla lehce skryl. Pro kampaň je ovšem lepší tenhle lehce pantátovský look.

Reklama

Článek

Ví někdo, co se stalo s Babišovými obleky? přeptal se před časem na Twitteru v Česku etablovaný novinář Ian Willoughby. Dotaz byl doprovozen fotkou, kde premiérovi extrémně nesedí šedý komplet saka a kalhot. A nebyl jediný. Oblečení, které zdůrazňuje zbytňující pas a boky Andreje Babiše, si povšimli i další.

Tloustnutí k exponovaným úřadům patří. Politici na špici jedí špatně a nepravidelně a u řady z nich to nese své následky. U Andreje Babiše to atakuje již zmíněné partie a vytváří postavu označovanou jako hruška. To ovšem neznamená, že s tím šikovný krejčí neumí něco udělat. U pánů se v tomto případě doporučuje na obleku proužek a rovný střih kalhot.

Nikoli mrkvový, jako nyní často nosí premiér, ještě doplněný méně vyštíhlenými saky, což dojem bobtnajícího pasu umocňuje. Je to sice aktuální, ale ne příliš lichotivý trend, který padne výhradně štíhlým postavám. V případě Andreje Babiše to vedlo k tomu, že z uhlazeného, dobře oblečeného miliardáře v počátcích politické kariéry se stal pantáta, kterému nesedí obleky.

Pro kampaň je to ovšem trefa. Nevtíravá luxusní elegance totiž jen našeptává, že jde o kompetentního člověka, který bude umět řídit stát. Zato špatně padnoucí, nejlépe lehce požvýkaný oblek křičí: Dřu tak, že nemám na sebe čas a tloustnu. Jezdím z místa na místo, makám pro vás, tak jsem zmačkanej.

A především s lehce nepadnoucím oblekem je i člen elitního klubu miliardářů schopen přesvědčit člověka s průměrným příjmem, že je jako on a zajímá se o něj. Zářným příkladem takto vypěstované image je bývalý americký prezident Donald Trump. Muž, který miluje luxus a v magazínech s oblibou dával na odiv přeplácané interiéry svých sídel, měl vždy o číslo větší oblek a špatně uvázanou kravatu. Prostě obyčejný Joe od vedle, který musel do obleku.

Na stejnou notu teď hraje „lidový Andy“ a vzhledem k elektorátu, na který cílí, mu to jde vážně dobře.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované