Hlavní obsah

Glosa: Babiš recykluje lithium, které svět neviděl

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Takhle se těží lithium v Peru. Tak daleko ještě rozhodně nejsme, dva tisíce miliard zůstávají pod zemí.

Reklama

Článek

Dva tisíce miliard vezmi čert, v příběhu o lithiu je všechno, na co volič slyší.

V roce 2017 pomohlo Andreji Babišovi vyhrát sněmovní volby. Mělo přinést dva tisíce miliard korun. A pak se na něj v klidu zapomnělo. Jenže jsou tu další sněmovní volby, a tak se vrací na scénu. Lithium, jaké svět neviděl.

Premiérovi Andreji Babišovi tento týden vyšel v holdingovém tisku komentář, který vypadá, jako kdyby vypadl ze stroje času. V textu nazvaném „Lithium je a i nadále bude naše“ se šéf hnutí ANO chválí, že zabránil krádeži za bílého dne.

To když porazil ve volbách ČSSD, která údajně chtěla vytunelovat naleziště lithia na Cínovci stejně jako kdysi OKD. Ta stejná ČSSD, kterou si Babiš obratem vzal do vlády.

Babišovo tehdejší odhodlání prý už dnes nese svoje ovoce. Jen tedy nikdo neví jaké, protože na Cínovci se zatím nekoplo do země a nikdo nic neměl ani z lithia, ani z oněch bájných dvou tisíců miliard.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Ostatně o částce, jejíž rozměr přesahuje představivost běžného počtáře, už se premiér v aktuálním komentáři raději nezmiňuje. A ani se nesnaží předstírat, že to s ní někdy myslel vážně. Rovnou totiž přiznává, že na konci roku 2022 se teprve dozvíme, zda vůbec můžeme cínovecké lithium těžit a k něčemu použít. Natož abychom věděli, kolik z toho budeme mít.

To mimochodem přiznal i pirátským poslancům, kteří se ho loni ptali, kdy se díky záplavě miliard z lithia staneme rozpočtově nejodpovědnější zemí na světě. „Zájmem je, aby bylo ověřeno, zda se zde těžit lithium vyplatí, nebo ne,“ napsal jim tehdy bezelstně premiér.

Jenže na to se předvolební kampaň neptá. Takže Babišovi nic nebrání znovu vytáhnout kartu, která mu už jednou výborně zafungovala. Stejně jako mu absence migrační vlny nezabrání strašit i letos migranty.

Premiér evidentně vezme zavděk vším, co mu v kampani pomůže odvést pozornost od covidu, 30 tisíců mrtvých a vybrakovaného státního rozpočtu. A ačkoliv se to vzpírá zdravému rozumu, lithium může zafungovat i podruhé – koneckonců slibem nezarmoutíš, ani když jde o abstraktní peníze schované pod zemí.

Babišovi se navíc podařilo kolem něčeho tak voliči vzdáleného, jako je těžba lithia, vybudovat srozumitelný příběh. O zlých cizácích, kteří nám chtějí ukrást národní zdroje. O zkorumpovaných tradičních politicích, kteří jim v tom pomáhají. A před kterými nás on – ač už čtyři roky vládne zemi – stále ještě musí odhodlaně bránit.

Spojil tak dohromady tři věci, na které voliči slyší – národní soběstačnost, ohrožení zvenčí i boj proti korupci. Škoda takový hezký příběh znovu nevyužít jen kvůli drobnosti, jako jsou chybějící dva tisíce miliard.

Reklama

Doporučované