Hlavní obsah

Glosa: Babišova vláda opsala hollywoodský scénář. Jenže špatně

Foto: Vlue, Shutterstock.com

S každou novou aplikací, kterou Babišovi vypustí do světa, je to úplně jako v komedii 50× a stále poprvé.

Reklama

Článek

Spouštění státních systémů se odehrává podle stále stejného scénáře. Nikdo nečeká, že by o ně mohli mít lidé také zájem, a tak padají.

Jste-li fanouškem romantických komedií americké provenience, jistě vám neunikl snímek 50× a stále poprvé. V něm Drew Barrymoreová trpí zvláštní formou ztráty krátkodobé paměti. Svou minulost si pamatuje až do dne, kdy se jí stala autonehoda. Od té doby se každé ráno budí s tím, že je neděle 13. října. Když se do ní zamiluje Adam Sandler, tak s půvabnou Drew musí prožívat stále dokola první rande.

Kabinet Andreje Babiše opsal tento scénář v posledním roce dokonale. S každou novou aplikací, kterou státní správa vypustí do světa, je to úplně jako v této komedii. Slavnostní spuštění, chvilka napětí a pak pád kvůli přetížení. Maskovaný případně jako „pravidelná údržba“.

V poslední době přibyly dva případy. Hned v počátku zkolabovala Evidence skutečných majitelů. To je ta, kde se konečně objevil Andrej Babiš jako koncový vlastník Agrofertu. Ve stejném duchu se odvíjel příběh stahování certifikátů o očkování, prodělání covidu či absolvování testu. Opět se ukázalo, že systém není připraven na to, že by tento doklad, který je propustkou k normálnímu životu, lidé také ve větším množství chtěli.

V uplynulých měsících prověřený postup. Se spuštěním registrace na očkování. S různými systémy, v nichž podnikatelé žádali o podporu v době covidu. U jednoho to bylo okořeněno „vyhořením serveru“. Zájem, který předčil očekávání tvůrců státních webů, přišel i s loňskými poukázkami do lázní. Trable měl také e-shop s elektronickými dálničními známkami.

V hollywoodské slaďárně nakonec Adam Sandler přišel s trikem, jak Drew vyprostit ze začarovaného kruhu. Tahle postava ovšem ve scénáři kabinetu Andreje Babiše chybí, takže těžko říct, co bude nedostatečně připravené příště. Nejblíž je zprovoznění QR kódů, které jsou na těch certifikátech o očkování a zatím nikam nevedou. Skoro by se chtělo tipovat, kde to tentokrát zadrhne a jaké citlivé informace jejich načtení omylem zobrazí. Ale třeba to tentokrát vyjde hned napoprvé. Bylo by načase, už se ten vtip s prvním rande pořád dokola docela zajídá a divák se nudí.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované