Hlavní obsah

Glosa: Babišovu „muži ve stínu“ vyšla sázka na jistotu

Foto: CNN Prima NEWS

Nepostradatelný pobočník Andreje Babiše Jaroslav Faltýnek.

Reklama

Možnost, že by „Efko“ v Olomouci potkal osud „Íčka“, se ukázala jako nereálná. Voliči ANO dali jasně najevo, že jim kontroverze čelných představitelů hnutí v sympatiích nikterak nepřekáží.

Článek

Andreje Babiše a jeho ANO čekají nové časy. Dosavadní premiér se však i nadále bude moci spoléhat na nejbližšího poručníka. Šéf jeho poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek bez větších trablů před voliči hnutí ustál všechny průšvihy, s nimiž je jeho jméno spojené, a podržel si mandát na další čtyři roky. Pro Andreje Babiše je to důležitá zpráva. Než se dostaneme k otázce proč, připomeňme si Faltýnkovu předvolební pouť.

Přestože je v Olomouckém kraji – konkrétně v Prostějově – doma, měl nejdříve v plánu stejně jako v roce 2017 kandidovat na Vysočině. Místní buňka ho však poněkud nečekaně odmítla, takže musel najít nové útočiště. Nepřekvapivě se jím stala olomoucká soupiska, kde se vklínil na druhé místo mezi své dva absolutně loajální „podřízené“ – poslance a bývalého hejtmana Ladislava Oklešťka a věrného souputníka ze skupiny Tchecomalt Group i Agrofertu, poslance Milana Ferance.

Byla to od něj ta nejbezpečnější sázka na jistotu. Olomoucké ANO ho odjakživa bezvýhradně poslouchá na slovo a druhé místo na kandidátce mu zajistilo vítané závětří – i Faltýnek si totiž dobře uvědomuje, že je všechno možné, jen ne muž do kampaně a na předvolební mítinky. A že letos je s ohledem na všechny kauzy, jež za sebou vláčí, obzvlášť žádoucí, aby místo něj objížděl kraj „bodrý strýček odvedle“ Okleštěk, zatímco on sám prakticky zmizel ze scény.

Olomouc byla klidným přístavem i proto, že zde dosud ANO vyhrálo všechny volby, kterých se kdy zúčastnilo. Malou neznámou byla snad jen obava z kroužkování, které už v minulosti právě voliči z Olomouckého kraje předvedli, když v roce 2010 legendárně vypoklonkovali z politiky do té doby zdánlivě „nesmrtelného“ Ivana Langera.

Možnost, že by „Efko“ potkal osud „Íčka“, se však ukázala být nereálnou. Voliči ANO dali jasně najevo, že jim kontroverze čelných představitelů hnutí v sympatiích nikterak nepřekáží.

Faltýnek si ve výsledcích sice nakonec o jedno místo pohoršil, nicméně na to neměla vliv ani korupční kauza Stoka, s níž je jeho jméno spjaté, ani aféra s jeho uniklým diářem, v němž si dopodrobna zapisoval poznámky týkající se státních zakázek, přidělování dotací, ovlivňování státních úřadů a využívání politického vlivu na pomoc kamarádům. Faltýnka totiž díky preferenčním hlasům přeskočil lékař záchranné služby a rovněž poslanec Milan Brázdil, jehož posuny směrem vzhůru už patří ke koloritu každých zdejších voleb.

Mimochodem, to, že pro známé tváře Babišova hnutí nejsou aféry pražádnou přítěží, se potvrdilo i jinde. Kroužkovací Damoklův meč nezasvištěl ani ve Středočeském kraji nad někdejší hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou, za jejíhož vedení se na kraji vyplácely spřízněným úředníkům a externím zaměstnancům obří odměny za pofiderní pracovní výkony. A ani ve Zlínském kraji nad dosavadním šéfem Sněmovny Radkem Vondráčkem, jehož advokátní kancelář poskytovala nadstandardní a zároveň i poměrně nestandardní právní servis skupině prachsprostých lichvářů.

Ale zpět k Faltýnkovi. Pokud byl doteď pro Andreje Babiše nepostradatelnou postavou, výsledek voleb důležitost prohnaného zákulisního hráče nikterak neumenšil. Možná spíš naopak. Byť se to pár hodin po euforických scénách z volebních štábů obou demokratických koalic možná zdá těžko představitelné, v příštích dnech, týdnech a možná – v závislosti na postoji a krocích Miloše Zemana – i měsících se může v kuloárech odehrát ještě velká spousta věcí. Můžeme si být jistí, že k nim jako vždy bude patřit i takzvané „testování motivace“ jednotlivých poslanců, sondování, oťukávání, opatrné i neomaleně konkrétní nabídky.

Jistě, mnohem aktuálnější by tyhle hrátky byly, pokud by výsledek byl přece jen o pár mandátů těsnější. Odloudit z obou koalic naráz devět přeběhlíků, chcete-li „konstruktivních poslanců“, to bude patrně úkol i nad síly Babišova vrchního náhončího. Ale nepochybujme, že pokud někdo bude čekat na šanci a vyhlížet jakékoli zakolísání jednoty v soupeřově formaci, je to Faltýnek.

A právě ve chvíli – přijít může, ale ani nemusí –, kdy se naskytne šance vrazit klín do rozklíženého koaličního bloku, bude Babiš svého dvorního vyjednavače potřebovat úplně stejně jako v době, kdy „muž ve stínu“ pro menšinovou vládu ANO s ČSSD v ústraní handloval podporu u Tomia Okamury a komunistů.

Anketa

Jste vy osobně celkově spokojeni s výsledky voleb?
Určitě ano.
46 %
Spíše ano.
7,1 %
Spíše ne.
3,3 %
Určitě ne.
43,6 %
Celkem hlasovalo 21540 čtenářů.

Reklama

Doporučované