Hlavní obsah

Glosa Báry Nesvadbové: Drsná připomínka, proč máme být za co vděčni

Záhady Josefa Klímy z 31. 10. 2019: Spisovatelka Bára Nesvadbová se ve své glose vrací k vraždě Hevrin Chalafové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Oblíbená spisovatelka se vrací k brutální vraždě kurdské političky Hevrin Chalafové.

Článek

„Jednoho pondělního rána jsme se v luxusu střední Evropy všichni vzbudili a ze serverů, z novin, z televizních stanic na nás upřeně zíraly krásné hnědé oči političky. Zabité ženy. Hevrin Chalafové,“ říká na úvod své úvahy spisovatelka Bára Nesvadbová. „13. října 2019, tedy tento rok, zemřelo devět civilistů. Vytáhli je z auta ozbrojenci, Hevrin několikrát znásilnili, ukamenovali, posléze kopali do jejího bezvládného těla, vše si natáčeli na mobilní telefony, aby to vzápětí sdíleli na sociálních sítích. Zřejmě proto, aby to ani jednu z nás už nikdy nenapadlo, abychom se bály mít vlastní hlas,“ domnívá se.

Spisovatelka připomíná, že Hevrin Chalafová prosazovala mírové myšlenky, rovnoprávnost, bojovala za práva žen.

Po její smrti bychom si podle Nesvadbové měli uvědomit, jak se vlastně máme dobře, když se v naší zemi můžeme veřejně rozčilovat například nad tím, co moudrého zase řekl pan Soukup v televizi Barrandov. Že je nesmírně dobré a svobodné moci mít vlastní názor. Že jen kousek dál za hranicemi, kam mnozí z nás létají na zlevněné dovolené, jen před pár dny ukamenovali krásnou hnědovlásku.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované