Hlavní obsah

Glosa: Bez tiskovky, bez japonské šampiónky a beze cti

Foto: Rena Schild, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Hvězdná Naomi Ósakaová senzačně odstoupila z French Open kvůli tiskovým konferencím.

Reklama

Článek

Debata, jak moc a za jakých podmínek by špičkoví sportovci měli novinářům poskytovat informace, dospěla k dalšímu milníku. Tím je odstoupení v současnosti možná nejlepší tenistky Naomi Ósakaové z grandslamového Roland Garros.

V některých sportech je přístup novinářů k celebritám zatarasen spoustou překážek a žurnalisté berou zavděk každou spekulací a statusem hvězdy na sociálních sítích. Špičkový fotbal na klubové úrovni budiž zvlášť v některých zemích příkladem. Jiná odvětví jsou naopak pro žurnalisty doslova rájem, mají na sportovce mobilní telefony, kdykoli jim můžou zavolat či napsat nebo třeba přijet na soustředění.

Tenis je tak někde mezi. Přístup k českým hráčům a hráčkám mi přišel v mezinárodním kontextu vždy velmi nadstandardní, kdy měl novinář i velkou šanci dozvědět se i něco navíc kromě odvracení brejkbolů ve druhém setu a chybějícího štěstíčka.

Tiskové konference na grandslamech jsou příležitostí zeptat se slavných tenistů a tenistek v podstatě na cokoli, co souvisí s jejich živobytím. Na několika turnajích „velké čtyřky“ jsem coby žurnalista byl, tak vím docela dobře, že některé dotazy kolegů jsou zbytečně provokativní a drsné, jiné jsou pitomé a za některé dotazy se člověk vysloveně styděl.

Nic pro křehkou náturu a chápu, že to někoho může vysloveně zraňovat. Ale je to dneska integrální součást tenisu. Asi jako rozehrávka před utkáním. Nepřijít na tiskovku se trestá vysokou finanční pokutou a Ósakaová ji taky po vítězném prvním kole bez milosti vyfasovala. Japonka vzápětí z Roland Garros senzačně odstoupila, aby jednak nemusela na tiskovky, aby chránila svoje duševní zdraví, ale aby chránila i samotný turnaj, který řešil víc ji než krásné zápasy.

„Sport miluje hvězdy, které mají psychické problémy, pokud ovšem jsou zticha a hrají,“ poznamenala uznávaná sloupkařka The Guardian Marina Hydeová. Myslí to dobře, ale podle mě je vrcholový sport v extrémně sledovaném odvětví naprosto neslučitelný s křehkým duševním zdravím. Jinými slovy, když Naomi Ósakaová statečně přizná, že trpí skoro tři roky depresemi, nemá tenis vůbec hrát, a ne řešit, jestli chodit, nebo nechodit na tiskové konference.

Úplně nejhůř to ale podle mě pojali francouzští pořadatelé Roland Garros v čele s prezidentem Francouzské tenisové federace Gillesem Morettonem. Druhý grandslam sezony si napřed na svůj twitterový účet dal koláž ze slavných tenistů vystupujících na tiskové konferenci s komentářem: „Tihle pochopili své zadání.“ I když tweet později smazali, škoda už se stala. Korunu všemu nasadil zmiňovaný top funkcionář Moretton, jenž v úterý svolal tiskovou konferenci, na které okomentoval podle něj krajně nešťastnou situaci po odstoupení Japonky, aby vzápětí odmítl odpovědět na otázky novinářů a odešel. Ósakaová–Moretton 6:0, 6:0.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované