Hlavní obsah

Glosa: Brexitové vrásky na obou stranách

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

V úspěch vyjednávání o brexitové dohodě už možná nevěří ani vyjednávači.

Reklama

Článek

Evropanům se zřejmě zhroutí britský sen, Britům ale začne brexitová noční můra.

Je prvního prosince a Britové pořád nemají jasno. Řeč je samozřejmě o brexitu. Velká Británie má už jen měsíc na to, aby s Evropskou unií vyjednala finální podobu pobrexitových, zejména obchodních vztahů. Abych byla přesná: měsíc má jenom na papíře. Ve skutečnosti zbývá pár posledních dní – rozhovory mezi vyjednavači obou táborů se chýlí do finále, pravděpodobně hořkého.

Do této slepé uličky se dostali už dávno. A týmy Davida Frosta za Británii a Michela Barniera za EU ne a ne ten zapeklitý rébus, tedy těch pár překážek, které dokončení dohody brání, vyřešit. Mnozí se už ostatně ptají, proč ještě vůbec rozhovory pokračují, když to celé evidentně nikam nevede. Vyjednavači pořád trvají na tom, že dosažení dohody je možné, i když si to nemyslí už prakticky nikdo, možná ani oni sami ne.

I když není jasné, jak budou – pro Brity zásadní – obchodní vztahy s EU od nového roku vypadat, odpovědi k některým otázkám se už rýsují. Změní se ledacos, a to samo sebou i pro nás, řekněme řadové občany zemí EU. Tak třeba od prvního ledna se už Evropané nebudou moci ze dne na den rozhodnout, že si sbalí svých pět švestek a zkusí štěstí na Britských ostrovech. Stěhovat se takzvaně „na punk“ už prostě zas tak punkově nepůjde.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Titěrným sítem imigračního systému teď jen tak někdo neprojde. Podle ministryně vnitra Priti Patelové, která celý bodový systém zaštiťuje, se do Británie mohou přestěhovat jen ti nejlepší a nejbystřejší. Podmiňuje to nabídkou práce s minimálním ročním příjmem přes 25 a půl tisíce liber a dalšími povinně volitelnými podmínkami, třeba doktorátem.

A víte co? Já ani vy si možná svůj britský sen nesplníme, ale noční můry z toho nakonec budou mít, jako ostatně i z dalších aspektů brexitu, hlavně Britové. Na bedrech Evropanů leží například tamní pečovatelský sektor a podle některých studií skoro dvě třetiny pracovníků z EU na zmíněnou platovou hranici nedosáhnou. Nemluvě o dalších oblastech britské ekonomiky, která s koronavirovou pandemií a brexitem prochází už tak dost velkou lekcí. Řešit ještě nedostatek pracovníků v klíčových sektorech už vážně nepotřebuje.

Je prvního prosince a Britové pořád nemají jasno. Nevím, jestli to britské ekonomice pomůže, ale jisté je, že na odbyt letos o Vánocích půjdou krémy na brexitové vrásky.

Reklama

Související témata:

Doporučované