Hlavní obsah

Glosa: Čapí hnízdo byla účelovka. Jen trochu jiná, než říká Babiš

Jan Lipold
šéfkomentátor

Stíhání Andreje Babiše a dalších lidí v kauze Čapí hnízdo bylo pravomocně zastaveno. Verdikt ještě přezkoumá nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Reklama

Přídavné jméno „účelový“ zpopularizoval Andrej Babiš. Žalobce Jaroslav Šaroch mu dal nový rozměr.

Článek

Státní zastupitelství ve čtvrtek zveřejnilo rozhodnutí o zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo. Z informací, které nebyly začerněny, se dá mimo jiné vyčíst, že převod akcií farmy na Babišovy blízké byl podle žalobce účelový, ale na obžalobu to není.

Jaroslav Šaroch uvádí: „Jako účelové se jeví tvrzení obviněného Babiše, že koupil akcie společnosti svým dětem, které chtěly zkusit podnikat. Stěží si lze představit, že by chtěl umožnit podnikání svým dětem ve společnosti, která se ještě před zahájením skutečné podnikatelské činnosti zadluží v řádech sta milionů korun, přičemž se předpokládá, že tuto činnost bude vykonávat až po výstavbě Čapího hnízda.“

Zastavím se u termínu „účelové tvrzení“. Je to právnická řeč, zkusím ji přeložit. Příklad z jazykové praxe: „Jako účelové se jeví tvoje tvrzení, že jsi přišel domů po půlnoci proto, že jste se u kamaráda učili matematiku.“ Neboli: nevěřím ti.

Může být účelové tvrzení pravdivé? To bych skoro řekl, že ne. Nepravda má ale plno odstínů. Polopravdy, sebeklamy, nadsázky, sarkasmy, mlžení, milosrdné lži, vědomé obelhávání ve jménu vlastního prospěchu a tak dále. Pojem „účelové tvrzení“ tohle všechno tak nějak shrnuje. A neodvažuje se postoupit dál.

My právníci smíme jen naznačovat, pojmenovat ten účel natvrdo už ne.

Jestli je účelové tvrzení eufemismem pro lež, to už necháváme na vašem posouzení.

„Ano, já už jsem to několikrát říkal, že je to účelové trestní stíhání. Účelové,“ pravil Andrej Babiš ve Sněmovně 26. června 2019. Jindy zase v rozhovoru: „Je to účelovka, nechť se všichni smějí, mně je to úplně jedno. Je to účelovka, je to vylhané.“ Mechanismus toho účelu, kdo ve skutečnosti tahá za nitky spiknutí, také nijak detailně nepopisoval. Účelem mělo být dostat ho z vlády a z politiky, tečka.

Žalobce Šaroch, který byl dlouho té takzvané účelovky patronem, teď stíhání zastavil. Z právního dokumentu jsme se dozvěděli, proč. Ne, nic o tom, že účel účelovky pominul, tam samozřejmě není.

Zato jsme zjistili, že Čapí hnízdo účelovka byla: jen trochu jiná, než tvrdí Andrej Babiš.

Reklama

Související témata:

Doporučované