Hlavní obsah

Glosa: Ceny letí vzhůru, zakládám protiinflační barterový odboj

Foto: Feylite, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Zdražují potraviny, oblečení, pobyty dětí se školou v přírodě i drobnosti, které člověk nutně nepotřebuje.

Reklama

Článek

Česká národní banka zvedla skokově úrokové sazby. Chce tak zkrotit živelný růst cen. Uvidíme, jak se jí to povede, ale já se tomu mezitím pokusím čelit sama.

Že ceny rostou víc, než je člověk schopen vstřebat, je vidět takřka na všem. Soused, který staví dům, zděšeně vypráví, jak mu stavební firma kvůli rostoucím cenám materiálu zvedla za pár týdnů cenu zakázky o pětinu. Jednoduchý notebook, který šlo před pár měsíci pořídit do 10 tisíc korun, stojí nyní o polovinu víc. Zdražují potraviny, oblečení, pobyty dětí se školou v přírodě i drobnosti, které člověk nutně nepotřebuje.

Například nedávno mi při nákupu v knihkupectví padlo do oka „cédéčko“ skupiny Metallica za necelých 440 korun. Prodavačka u pokladny však po mně chce o 16 korun víc a omluvně přitom vysvětluje: „Je to hrozné, zdražuje se třeba dvakrát týdně všechno a my ani nestačíme přelepovat cenovky.“

„Tak to je vážné,“ říkám si. Někdo zdražuje kvůli nárůstu cen surovin a energií, a někdo jen proto, aby se na inflaci přiživil. Jde to těžko přesně rozlišit, ale cenová tsunami roste. Co teď s tím?

Návod mi vnukla kamarádka, která přijela po delší době na návštěvu, a se slovy, že je vše zbytečně drahé a nemá cenu to kupovat, přivezla na uvítanou vlastnoručně upečený chleba, marmelády, máslo, paštiku i naložené kuřecí maso. Snažila jsem se rychle přizpůsobit, a tak jsem vytáhla vlastní marmelády, mošt i vlastnoručně vypěstovaný česnek, a dary jsme si vyměnily.

A přesně tak to nyní budu dělat dál, abych snížila poptávku v obchodech a oslabila tak tlak na růst cen. Budu se snažit vyměňovat s ostatními to, co mám či umím, za to, co potřebuji. A zapojím do toho sousedy a známé a vytvoříme barterový odboj. Soused chová včely a má med, sousedka má zase vejce od slepic, známí pracují na vinici a mají přístup k vínu, kamarád je zedník a výměnou za koláč a starší skříň, co se mu při poslední návštěvě líbila, by mohl pomoci se zídkou…

Vidím to zcela jasně. Spojíme se a vytvoříme takovou sílu, že obchodníci budou prosit, abychom si od nich něco koupili, a firmy se budou předhánět v tom, která nám může s něčím pomoci.

Ale teď zpátky na zem. Abych měla v barterové ekonomice čím „platit“, musím se pořádně otáčet. Záhonek na česnek musím výrazně rozšířit, zasadit nové stromy a oprášit dovednosti, které jsem nabyla v minulosti – třeba paspartování, sportovní masírování či doučování dětí.

Dochází mi, že tak jednoduché to nebude, a mé „svaté“ odhodlání trochu ochabuje. Avšak všichni bojovníci za „lepší zítřky“ měli slabší chvilky, a tak popadám rýč a doufám, že mě v mém barterovém protiinflačním odboji ostatní nenechají. Alespoň do doby, než se růst cen zastaví.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované