Hlavní obsah

Glosa: Češi se projevili jako skuteční vlastenci

Glosa Daniela Kroupy: Češi se projevili jako skuteční vlastenci. Neváhají sáhnout do vlastních peněženek, aby pomohli obětem tornáda.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pedagog a filozof Daniel Kroupa se zamýšlí nad tím, jak vypadá opravdové vlastenectví. Není to mávání fangličkami a vykřikování prázdných hesel.

Článek

Zhruba před patnácti lety jsem po velké bouřce šel na procházku do jednoho zalesněného údolí. A v tom lese jsem najednou viděl desetimetrový průsek v délce několika set metrů, ve kterém byly všechny staré velké stromy polámány jako sirky. Uvědomil jsem si, že to možná bylo tornádo, ale jistý jsem si nebyl. Říkal jsem si, že takové jevy mohou potkat i nás.

Tato obava se nyní naplnila na jižní Moravě, kde řádilo skutečné tornádo. Zničilo několik vesnic, rozbouralo domy, odneslo střechy a bohužel přineslo také několik lidských obětí a mnoho zraněných lidí. Mnoho lidí, kteří se dostali do zoufalé situace.

Bylo mě těch lidí strašně líto a říkal jsem si, že potřebují okamžitou pomoc. Naštěstí takový nápad mělo mnohem více Čechů, kteří dokázali během několika dnů nasbírat více než 800 milionů korun. V pátek už to bylo přes miliardu.

Jistěže pomůže vláda, že pomůžou okolní státy, že pomůže Evropská unie. Ale to nejcennější je, když si lidé pomáhají navzájem. Říkám si, že tohle je skutečné české vlastenectví. Ne mávání fangličkami a vykřikování prázdných hesel.

Myslím si, že na tohle české vlastenectví můžeme být hrdí všichni. Teď už jde jenom o to, aby nám vydrželo co nejdéle. A také: Abychom nezapomněli po několika týdnech na situaci lidí, kteří tím neštěstím byli postiženi.

Celou glosu Daniela Kroupy si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované