Hlavní obsah

Glosa: Výprodej a apokalypsa. Letošní nabídka, která se neodmítá

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Volič by si skoro mohl říct, že je to jedno, jestli půjde k volbám. Protože zítřek stejně nepřijde.

Reklama

Článek

Kampaně před volbami jsou v plném proudu. A základní pocit z nich je, že tím dnem vše skončí a zavřeme to tady.

O každých volbách se tvrdí, že to jsou ty nejdůležitější od listopadu 1989. Teď se rozhodne o směřování země, je to zápas o demokracii. My versus oni. Říká se to samozřejmě i letos. Kampaně jsou v plném proudu a brzy přijde ostrá fáze. Čeká se, že tentokrát bude vážně ošklivá, plná útoků, ran a podpásovek.

Což na atmosféře v zemi nepřidá. A ta není dobrá už bez toho. Navíc již teď by se mohlo zdát, že nejde o politický zápas o to, kdo povede zemi k lepší budoucnosti, ale o to, kdo zhasne, až žádný zítřek nepřijde.

Kampaň vládního hnutí ANO staví na výprodejové logice. Poslední šance koupit si Andreje Babiše. Naposledy kandiduje a pak si roztrhá tělo a tím to skončí. Zároveň k tomu sliby o přidání všeho všem. Takže vyprázdníme sklady, protože pak už prodávat nebudeme. Také nebude co.

Vládní ČSSD straší tím, kdo se spojí po volbách s ANO a přijde katastrofa biblických rozměrů. Do toho zejména dvojice Maláčová-Stropnický vede svatý boj proti bohatým a podnikatelům. Až to vypadá, že základním cílem je tuto skupinu lidí vymazat z povrchu zemského. Kdo pak bude platit daně a provoz státu a dávat práci, asi není třeba řešit, protože žádné pak nebude.

Opozice v této chvíli silněji reprezentovaná koalicí Spolu, která nabírá dech, nemaluje růžovější obrázek. Apokalypticky vykresluje budoucnost pod imperátorem Babišem po boku s několika Darth Vadery. Prohraný boj s nimi bude znamenat, že nad galaxií Česko asi vybuchne Hvězda smrti a vše skončí. Takže v rámci toho, že je třeba také slibovat, tak nabízí například nižší daně. Jak ale ufinancovat bez nich provoz země je spíš v mlze, protože stejně asi přijde ta apokalypsa, ne?

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

V době, kdy pandemická situace přeskakuje z extrému „všecko je za námi a pohoda“ do extrému „všichni tady uhoříme“, protože rostou čísla nakažených, očkovaných je málo a covid dokonce vakcíny prolamuje, to nejsou zrovna povzbudivé pocity. Volič by si mohl říct, že je to jedno, jestli půjde k volbám. Protože zítřek stejně nepřijde. A to by byla chyba. Protože ať už volby dopadnou podle vašich představ, nebo ne, zítřek bude a je důležité si o něm rozhodnout.

Reklama

Doporučované