Hlavní obsah

Glosa: Co bude, až se Babiš unaví?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Poslankyni hnutí ANO Barboru Kořanovou už přešel smích. Její spolustraníci v Plzeňském kraji ji v příští Sněmovně nechtějí.

Reklama

Článek

Za nevídanými pohyby uvnitř hnutí ANO stojí především neukojené ambice.

Jednoho dne se Andrej Babiš podobně jako Forrest Gump nečekaně zastaví a řekne: „Už jsem unavený, už mě to nebaví, já jdu domů.“ A členové hnutí ANO budou zmatení a vůbec nebudou vědět, co dál sami mají dělat – úplně stejně jako opuštění běžci v oscarovém filmu. Celé se to sesype a miliardářova politická divize skončí.

Vtip, kterým se už roky baví Babišovi političtí konkurenti, je sice docela přesný, ale zatím je to spíš jen jejich přání. Nezdá se, že by premiérovi docházel dech a chtěl to zabalit. Naopak zrovna tento týden o sobě dal pořádně vědět a nakopnul kampaň.

Zarputilý Babiš zase začal dělat to, co mu dosud fungovalo nejlépe: vyrazil do Olomouckého kraje mezi lidi, fotil se s důchodkyněmi, obědval s jídlem na tácu ve školní jídelně mezi dětmi, nakupoval v obyčejné večerce. A samozřejmě strašil příchodem migrantů a útočil na zlou EU, jejíž parlament je zbytečný a měl by se zrušit, protože jen stojí peníze.

Šéf a stoprocentní akcionář ANO se aktivizoval, ale přesto v jeho hnutí pozorujeme doposud nevídané věci. Řada výrazných tváří z minulých voleb při sestavování kandidátek do říjnových voleb překvapivě pohořela. Neuvěřitelný je případ Jaroslava Faltýnka – mocného muže, který stál u vzniku hnutí ANO a prakticky ho celou dobu řídí na provozní úrovni. A tohoto Faltýnka odmítli dát na kandidátku troufalí řadoví členové ANO na Vysočině.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Podobně dopadlo mnoho dalších stávajících poslanců, jen namátkou: Milan Brázdil v Olomouckém kraji, Barbora Kořanová s Karlou Šlechtovou v Plzeňském nebo Andrea Brzobohatá a Milan Pour ve středních Čechách.

Každého napadne: Co se to v hnutí ANO proboha děje?! To je nějaká emancipace, anebo to snad někdo naschvál řídí shora?

Odpověď je jednoduší a jsou za ní neukojené ambice. K Babišovi se v minulosti nahrnula spousta lidí. Stačilo nastoupit na palubu ANO a parník je vždycky bezpečně dovezl jako vítěze do cíle, kde si rozebrali funkce. Aniž museli v kampani cokoliv dělat a snažit se. Stačilo jen říkat: „I já mám číslo na Andrejův mobil.“

Jenže mašina na vítězství se poprvé zasekla loni v krajských volbách, po nichž ANO obsadilo hejtmanské posty jen ve třech regionech.

Spousta zklamaných členů ANO, kteří se už těšili na teplá místa na krajských úřadech, tak dnes cítí poslední šanci získat nějakou funkci ve sněmovních volbách. A proto se v krajích při sestavování kandidátek nominovali do jejich čela na úkor současných poslanců.

Moc dobře vědí, že moc příležitostí k hladkému zisku zajímavého křesla už nebude, protože se nezadržitelně blíží moment, kdy Andrej Babiš vysloví ono obávané forrestovské: „Už jsem unavený, jdu domů.“

Reklama

Doporučované