Hlavní obsah

Glosa: Covid můžeme porazit. Zbraně máme

Foto: Seznam Zprávy

Nejsme na tom stejně jako před rokem. Máme více informací i nástrojů pro boj s nákazou.

Reklama

Článek

Každý se může rozhodnout, zda si proti covidu pořídí kvér a bude se aktivně bránit, anebo svůj život svěří pasivně do rukou osudu či státu.

Počet lidí nakažených covidem rychle narůstá a číslo R, udávající, jak rychle se epidemie šíří, je na nejvyšší hodnotě od loňského října. Roste také počet hospitalizovaných i počet pacientů ve vážném stavu, a na první pohled by se tak mohlo zdát, že vstupujeme do stejné řeky jako před rokem.

Jsme na tom skutečně podobně jako loni a čeká nás podobná bezmoc a strach o životy a zdraví našich nejbližších? Z pohledu jednotlivce rozhodně ne.

Ačkoli varianta delta je několikanásobně nakažlivější než předchozí, máme mnohem více zbraní, kterými se s ní můžeme utkat a její útok odrazit. Před rokem jsme je neměli.

První z nich je schopnost lokalizovat, kde se virus šíří a o jaký typ se jedná, a namísto plošných opatření k jeho eliminaci poškozujících celou ekonomiku je lze rychle zacílit na konkrétní místo.

Druhou je dostatek účinných léků, jež člověku, který sleduje své zdraví a v okamžiku příznaků se dostaví do nemocnice, pomohou a pravděpodobnost jeho úmrtí srazí na minimum. Před rokem téměř žádné léky nebyly a teprve se hledalo, co zabírá.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Třetí zbraní jsou znalosti. Zdravotníci prošli těžkým výcvikem a vědí, jak mají jednotlivé pacienty léčit. I lidé mají nyní dostatek informací o tom, že je bezpečnější v uzavřených místnostech nosit respirátory či nanoroušky, mýt si ruce a před návštěvou seniorů se nechat testovat.

Čtvrtou je očkování. Vymoženost, na niž se před rokem toužebně čekalo a která výrazně snižuje pravděpodobnost onemocnění a hlavně jeho těžkého průběhu, je nyní dostupná všude. Lidé si mohou dokonce sami vybrat vakcínu, kterou si chtějí nechat píchnout, nebo požádat lékaře, aby s ní za nimi v případě nemohoucnosti přijel. Mohou se také nechat přeočkovat.

Pátou – tou nejdůležitější – zbraní v boji s covidem je svobodná vůle a osobní zodpovědnost. Zatímco před rokem jsme všichni bezmocně tápali, jak s epidemií bojovat, a neměli jsme takřka žádnou munici, dnes toho o obraně proti ní víme hodně a vybavení máme dostatek. Každý se může svobodně rozhodnout, zda si pořídí „kvér“ a bude se aktivně bránit a pomůže tím zodpovědně i ostatním, anebo se na společné obraně podílet nebude a svůj vlastní život svěří pasivně do rukou osudu či státu.

Na celospolečenské úrovni se sice může zdát, že vstupujeme do stejné řeky, v individuální rovině to však rozhodně neplatí. Ačkoli boj s covidem ještě neskončil, ve stejné řece nikdo z nás není.

Reklama

Doporučované