Hlavní obsah

Glosa Daniela Kroupy: Jaký mají smysl protivládní demonstrace?

Glosa Daniela Kroupy: Jaký mají smysl protivládní demonstrace?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér Babiš demonstrace ignoruje a odstoupit nehodlá, přesto má smysl pokračovat, domnívá se filozof a bývalý politik.

Článek

Polistopadový politik, bývalý předseda ODA Daniel Kroupa, se ve své glose snaží dobrat odpovědi na otázku, k čemu jsou protivládní demonstrace, když naděje na úspěch je spíše mizivá.

„V Hongkongu opět v uplynulých dnech procházely ulicemi statisíce lidí,“ připomíná Kroupa. „Hongkongským demonstrantům, kteří už od června protestují proti snahám Číny zardousit svobodu na jejich území, se podařilo vyhrát ve volbách. Vyhráli masivně, přesto Čína výsledky voleb ignoruje. Lidé v Hongkongu jsou připraveni protestovat dál. Nechtějí, aby Čína zadupala svobodu v jejich zemi tak, jako to udělala v Tibetu.“

Už od jara se demonstruje i v České republice. „I u nás vyšly do ulic statisíce lidí. Výsledky zatím nejsou příliš vidět. Ano, můžeme říci, že tím pozitivním je to, co se nestalo. To, co si nedovolila vláda pod vedením Andreje Babiše udělat. Například odvolat nejvyššího státního zástupce, který svým nedávným rozhodnutím v kauze Čapího hnízda potvrdil, že jsme ještě stále právním státem,“ soudí Kroupa.

Lidé protestují a volají po demisi vlády, ale Andrej Babiš demisi podat nehodlá. Má tedy smysl pokračovat v demonstracích?

„Demonstranti obracejí svou pozornost k demokratickým stranám a vybízejí je ke spojenectví. V komunálních volbách se to asi nepovede. V krajských volbách se to povede jen s obtížemi. Pokud demonstranti, lidé aktivní v občanské společnosti, vydrží až do voleb parlamentních, může přinést výsledky sjednocení demokratických stran. A pokud se tyto strany nesjednotí, pak musí vzniknout nové hnutí, které tyto strany nahradí,“ myslí si vysokoškolský pedagog Kroupa. „Ostatně, před třiceti lety jsme si vyzkoušeli, jak se takové hnutí zakládá a jak takové hnutí umí vyhrát volby.“

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované