Hlavní obsah

Glosa Daniela Kroupy: Když bude nejhůř, udělí prezident Babišovi milost

Záhady Josefa Klímy: Filozof Daniel Kroupa glosuje mocenský pakt Babiš-Zeman.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Filozof a vysokoškolský pedagog glosuje aktuální dění v české politice. Zaměřil se na mocenský pakt, který vytvořil prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš.

Článek

Základem dobrého státu je podle filozofa a bývalého politika Daniela Kroupy spravedlnost. „V takovém státě nevládne člověk nad člověkem, ale nad všemi panuje zákon, kterému se všichni podřizují a před kterým jsou si všichni rovni. V takovém státě je si rovný mocný i bezmocný, bohatý i chudý, státní úředník i obyčejný občan,“ připomíná Kroupa.

Pokud se v takovém státě ocitne politik v podezření, že se dopustil například podvodu, bude usilovat o to, aby případ projednal nezávislý soud. „Můžeme tomu však věřit i u nás, kde první, co trestně stíhaný premiér učiní, je, že se pokusí ovládnout policii, která vyšetřuje jeho případ?“ ptá se Kroupa. „Můžeme tomu věřit u nás, kde v okamžiku, kdy policisté předají spis státnímu zastupitelství, premiér odstaví ministra spravedlnosti, který se nedopustil žádného pochybení, a na jeho místo chce instalovat osobu, o které je známo, že má blízko k prezidentovi a která prý bojovala proti korupci? Paní Benešovou?“

Kroupa připomíná, že ministryní spravedlnosti se stala žena, která sice bojovala proti justiční mafii, ale na druhé straně také sepsala trestní oznámení proti člověku, který korupci oznámil a soud mu dal za pravdu. „Můžeme věřit tomu, že paní Benešová bude skutečnou ministryní spravedlnosti a ne ministryní za zastavení trestního stíhání proti panu Babišovi?“ ptá se dále Kroupa.

Sociální demokraté mají podle něj problém už s trestně stíhaným premiérem. „S obžalovaným premiérem budou mít ještě větší problém. S odsouzeným premiérem budou mít obrovský problém. Ale pan prezident jistě nezapomene na službu, kterou mu pan Babiš poskytl, když jmenoval jeho přítelkyni paní Benešovou ministryní spravedlnosti. Jistě mu udělí milost – a bude po problému,“ uzavírá sarkasmem Kroupa.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který běží v premiéře na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Záhady Josefa Klímy z 28. dubna 2019: Investovali 10 milionů, teď přijdou o všechno. Smrt na stavbě? Firma dává ruce pryč. A glosa Daniela Kroupy.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované