Hlavní obsah

Glosa Daniela Kroupy: Když chceme dosáhnout cíle, nemůžeme být naivní

Záhady Josefa Klímy z 3. října 2019: Filozof Daniel Kroupa se ve své glose zamýšlí nad demonstracemi za záchranu klimatu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Filozof a vysokoškolský pedagog se ve své glose zamýšlí nad demonstracemi za záchranu klimatu.

Článek

„V letošním roce pochodují mnoha městy světa mladí lidé, kteří protestují proti tomu, že politici dělají málo proti oteplování klimatu. S těmito mladými lidmi velmi sympatizuji,“ říká na úvod své glosy filozof Daniel Kroupa. „Nejen proto, že se zajímají o poměry, ve kterých žijí a budou žít, ale také proto, že jsou ochotni něco udělat sami.“

Daniel Kroupa by ale byl rád, aby si uvědomili, že dosáhnout zastavení emisí, které vytvářejí skleníkový efekt a způsobují oteplování, není možné jednoduchým vypnutím elektráren.

„Dnes jsou těmi hlavními znečišťovateli země, které průmyslový rozvoj Západu teprve dohánějí a lidé v nich touží mít stejný blahobyt, v jakém žijí lidé na západě. Vlády jim nedokáží vysvětlit, že z důvodu záchrany planety holt musí zůstat v bídě,“ podotýká Daniel Kroupa.

To, co podle něj musí Západ – Česko nevyjímaje – udělat, je vyvinout nový způsob života, který neškodí životnímu prostředí nad přiměřenou míru, a který zároveň znamená šťastný život.

„Kdybychom jednoduše vypnuli naše elektrárny a zastavili náš průmyslový rozvoj, znamenalo by to ve skutečnosti jenom to, že země, dnes řízené autoritářskými režimy, toho využijí a pokusí se ovládnout celou planetu. A o naše starosti o klima a životní prostředí se vůbec nebudou zajímat. Proto je třeba, když chceme dosáhnout skutečně žádoucího cíle, abychom nejprve promysleli důsledky… A nebyli naivní,“ podotýká Daniel Kroupa.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 20:50.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované