Hlavní obsah

Glosa Daniela Kroupy: Proč je rád, že ho Zeman na Hrad nezve

Záhady Josefa Klímy z 24. října 2019: Filozof Daniel Kroupa o tom, jak slavit 28. říjen.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Raději slavím svátky mezi lidmi než s „pány“ na Hradě, říká přední polistopadový politik a filozof.

Článek

Daniel Kroupa se ve své pravidelné glose pro pořad Záhady Josefa Klímy tentokrát zamyslel nad tím, jak mu vlastně vyhovuje, že od prezidenta Zemana pravidelně nedostává pozvánku na Hrad na slavnostní předávání státních vyznamenání.

Jako malý kluk neměl Kroupa státní svátky rád, protože byly povinné. 1., 5. a 9. květen a 7. listopadu paní učitelka kontrolovala, kdo se zúčastnil a kdo ne. I jeho rodiče to měli v práci podobné – všechny naháněli do průvodu. Každý se snažil najít způsob, jak se z průvodu ztratit, ale pak se mohlo stát, že neúčast poznal na výplatě.

V roce 1968 přišli lidé na 1. máje slavit upřímně. Chtěli podle Kroupy podpořit nové vedení KSČ, které slibovalo reformy a svobody, a všichni se těšili, že budou konečně moci vyjet někam na dovolenou za hranice. A že se nebudou muset bát promluvit někde na ulici, aby jim někdo nepoklepal na rameno a neřekl – jste zatčen.

Po 68' nastoupila normalizace. Komunisté se báli lidí na ulicích. A tak ty seznamy drželi předsedové závodních organizací KSČ a povinně se účastnili soudruzi, zatímco ti ostatní mohli na chaty.

„Když přišla Sametová revoluce, lidé jásali a radovali se spontánně. Ale také to po čase přešlo, a nakonec se radovali jenom ti páni na Hradě. Lid pojídal chlebíčky ústy svých představitelů. Lidé jeli na chatu a páni se na Hradě bavili. Také jsem tam občas býval. Ale od té doby, co tam není Václav Havel, už mě nepozvali,“ říká Kroupa. „Inu, já bych také nepřišel. “

Vysokoškolský pedagog soudí, že lidé se po nějakém čase dali dohromady a začali si organizovat oslavy sami. „Uvědomili si, že stát, to nejsou ti páni na Hradě, ale my všichni. A v Praze i dalších městech se na tyto svátky začaly organizovat veselice a manifestace. Lidé nečekají na to, až je někdo pozve,“ myslí si Kroupa. „Já na ten Hrad letos také nepůjdu. A rozhodl jsem se, že 28. října oslavím s přáteli na koncertu v Karlínské aréně. Přijďte taky,“ uzavírá.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované