Hlavní obsah

Glosa Daniela Kroupy: Seriál o britském odcházení z EU může trvat ještě roky

Záhady Josefa Klímy z 21. 11. 2019: Glosa Daniela Kroupy. Brexit podle něj ukázal, že kombinace referenda s parlamentní demokracií nefunguje.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Filozof a bývalý politik Daniel Kroupa se ve své glose zamýšlí nad dopady referenda na fungování demokratické společnosti.

Článek

Posledního října měla Velká Británie definitivně opustit Evropskou unii. Domácí i zahraniční veřejnost o tom ujišťoval britský premiér Boris Johnson. Nestalo se. Voliči, kteří odhlasovali odchod Británie v referendu, si neuvědomovali, že parlament je obsazen z velké části odpůrci brexitu. A to nepochybně způsobovalo značné komplikace.

Zpráva, která přišla z Británie, také říká, že v prosinci by měly proběhnout parlamentní volby. A některé politické strany se snaží prosadit nové referendum.

Podle filozofa Daniela Kroupy by se mohlo stát, že voliči v novém referendu odhlasují, že Velká Británie setrvá v EU.

A naopak – do sněmovny voliči ve stejné době mohou zvolit tvrdé zastánce brexitu, a to ve velké většině. Zkrátka situace se může obrátit a seriál o odcházení Británie z EU může pokračovat několik dalších let.

„Opravdu si nepřeji, aby se to stalo, a doufám, že je malá pravděpodobnost, že tento vývoj nastane,“ říká bývalý politik a vysokoškolský pedagog Daniel Kroupa. Samotný fakt, že se to stát může, však podle něj svědčí o tom, že snaha kombinovat referendum s parlamentní demokracií je problematická. Měli by si to uvědomit všichni, kteří u nás prosazují obecné referendum.

Celou glosu najdete v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované