Hlavní obsah

Glosa Daniela Kroupy: Ústava se nesmí porušovat, jinak se vrátíme o třicet let zpátky

Záhady Josefa Klímy: Filozof Daniel Kroupa uvažuje nad tím, co se stává v zemích, kde se nectí ústava.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Filozof Daniel Kroupa se zamýšlí nad tím, co se děje v zemích, kde se nectí ústava. Vzpomíná na protesty v Československu o výročí srpnové invaze v roce 1968 a sleduje, co teď zažívají lidé v Moskvě a Pekingu.

Článek

„21. srpna 1968 nás obsadila vojska pěti socialistických zemí v čele se Sovětským svazem. Bylo to velké ponížení našeho národa. 21. srpna 1969 jsme protestovali na Václavském náměstí a tam už jsme neměli co do činění s cizáky, to naši vlastní policajti a vojáci nás mlátili. Také jsem dostal pár ran,“ vzpomíná na úvod své glosy filozof a vysokoškolský pedagog Daniel Kroupa.

Když se dnes dívá na televizi a vidí, jak v Moskvě protestují lidé proti neoprávněnému vyřazení kandidátů z voleb, jak demonstrují pokojně a nenásilně a jak na ně pěkně po staru ruská policie nabíhá s pendreky a tluče do nich hlava nehlava, i když bezmocně leží na zemi, a když sleduje, jak v Honkongu lidé protestují proti snaze čínské vlády přisvojit si i režim v této provincii, navzdory všem dohodám, které Čína uzavřela, tak si vzpomíná na to, že jsme to kdysi prožívali i my.

„U nás, v Rusku i v Číně mají lidé právo na pokojný a nenásilný protest. Jenomže když platí ústava, a když se platnost ústavy vynucuje. Pokud bychom si zvykli na to, že se ústava může porušovat, tak se musíme připravit na to, že i u nás opět se budou policajti chovat tak, jako se chovají nyní v Rusku a v Číně,“ domnívá se Kroupa.

Celou glosu Daniela Kroupy najdete v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované