Hlavní obsah

Glosa Daniela Kroupy: Zázraky se občas dějí i v medicíně

Glosa Daniela Kroupy: Alternativní medicína, tradiční medicína a svéprávný pacient.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Filozof Daniel Kroupa ve své glose hovoří o své nedávné zkušenosti, kdy byl svědkem vášnivého sporu mezi zastáncem a odpůrcem alternativní medicíny.

Článek

Zastánce argumentoval tím, že stát není vševědoucí, aby nařizoval, která část medicíny se má používat a která nikoliv, kterou má podporovat a kterou zakázat.

Odpůrce byl lékař a upozorňoval na to, že mnozí lidé naletěli různým šarlatánům a místo, aby šli k lékaři, zanedbali svou léčbu a zemřeli. Jako šarlatánství by tedy měl stát alternativní medicínu jednoznačně zakázat.

Bývalý politik, vysokoškolský profesor a filozof Daniel Kroupa má za to, že pravdu neměl ani jeden z nich. „Každý z nás je odpovědný hlavně sám za sebe a měl by mít právo si vybrat. I alternativní medicína by měla mít v systému lékařské péče své místo, pokud její metody nebudou vědecky prokázány jako škodlivé či nebezpečné. Zázraky se totiž občas dějí, i když je nemoc krutá,“ říká Kroupa.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu.

Glosa je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Záhady Josefa Klímy (celý pořad): Vývoj v příběhu unesené Marušky, zpackaná vlaková loupež a glosy Jana Pirka a Daniela Kroupy.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované