Hlavní obsah

Glosa Daniela Kroupy: Zdevastované památky, to je naše ostuda

Záhady Josefa Klímy z 25. srpna 2019: Zdevastované památky, to je naše ostuda! Glosuje filozof Daniel Kroupa.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Filozof Daniel Kroupa se ve své glose zaměřil na žalostný stav kulturních památek v republice.

Článek

„Jako konzervativec se domnívám, že přírodní a kulturní dědictví, které jsme převzali po předcích, bychom našim potomkům měli vrátit v lepším stavu, než jsme ho převzali,“ říká Daniel Kroupa.

Stát spravuje více než 100 památek, o které se podle něj stará způsobem naprosto hanebným. „Dokonce i ty památky, které lákají desetitisíce návštěvníků, mají svoji odvrácenou stranu, kterou kdyby někdo nafilmoval, tak z toho máme mezinárodní ostudu,“ domnívá se někdejší politik a vysokoškolský pedagog Kroupa.

A přitom na ochranu památek jde jedno promile státního rozpočtu. Kdyby se to jedno promile alespoň zdvojnásobilo, mohli bychom památky během deseti, patnácti let opravit a podívat se svým potomkům do očí s klidem. „Ty památky, které jsou dnes v dezolátním stavu, už nepadají na konto komunistů, kteří zdevastovali naši zemi. Tohleto už je naše ostuda,“ říká Kroupa.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:45 hodin.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované